„Én vagyok Angela, a napmedve – tegnap munka után felhívott az állatkert vezetője, hogy mennyire vagyok lusta, hogy ma lógok-e a munkából, és hogy találtam-e egy embert a helyemre” – áll a medve szemszögéből írt hangcsoui állatkert közleményében. 

A népszerű kínai mikroblog-oldalon, a Weibón elterjedt videókon egy napmedve látható, amint felegyenesedve áll egy sziklán. Sok Weibo-felhasználó megjegyezte az állat felegyenesedett testtartását, valamint a hátán lévő laza szőrzet ráncait – így a medve kissé furcsán nézett ki, és okot adott a gyanakvásra, hogy valójában egy embert látnak medvének öltözve – írta a CNN.

A kutya az oroszlán? 

2013-ban a középső Henan tartomány egyik városi állatkertje azzal dühítette fel a látogatókat, hogy egy tibeti masztiff kutyát próbált oroszlánnak kiadni. A látogatók, akik megközelítették a ketrecet, megdöbbenésüket fejezték ki, amikor meghallották az „oroszlán” ugatását.

Egy másik kínai állatkert látogatói Szecsuán tartományban szintén megdöbbenve fedezték fel, hogy egy golden retriever ül az afrikai oroszlán ketrecében.

A napmedvéket veszély fenyegeti 

A Délkelet-Ázsia trópusi erdeiben őshonos napmedvék a világ legkisebb medvefajtái. A szakértők szerint a felnőtt medvék legfeljebb 70 centiméter magasak és 25-65 kilogrammosak. Nem alszanak téli álmot, és jellemző rájuk a mellkasukon található borostyánszínű, félhold alakú szőrzetfoltok, valamint a hosszú nyelvük.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a napmedvéket a veszélyeztetett fajok közé sorolja, és az őshazájukban, például Malajziában védett fajnak számítanak.

A vadon élő egyedek számát az orvvadászok és az erdőirtás veszélyezteti, az elmúlt három évtizedben 35 százalékkal csökkent a számuk az olyan természetvédelmi csoportok szerint, mint a malajziai Sabahban működő Borneói Napmedve Védelmi Központ.