Javier Milei Jeruzsálembe utazik hivatalos elnöki látogatásra, ezzel is hangsúlyozva kormánya azon szándékát, hogy közelebb hozza Argentínát Izraelhez, azonban személyes okai is vannak az utazásnak.

Milei várhatóan kedd délután érkezik meg Tel-Avivba a Bloomberg szerint, és még aznap kétoldalú megbeszélést tart Isaac Herzog elnökkel, miután meglátogatta a Siratófalat. Szerdán pedig Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a kormánytagok fogadják.

Milei egyértelműen Izrael-barát álláspontja Argentínát teljesen szembeállítja más latin-amerikai országokkal, amelyek bírálták Netanjahu stratégiáját a Hamász elleni háborúban.

Milei geopolitikai tervei összefonódnak a vallási meggyőződésével is, ugyanis az elnök kijelentette, hogy szándékában áll áttérni a katolicizmusról a judaizmusra.

Ennek keretében a kapcsolatok javítására törekszik a zsidó vezetőkkel Argentínában, amely a legnagyobb zsidó közösséggel rendelkezik Latin-Amerikában.

Izrael után Milei a Vatikánba utazik, hogy találkozzon a Ferenc pápával, akit korábban többször is élesen kritizált, mert véleménye szerint túlzott befolyása van az argentin politikában. A választások óta azonban jelentős fordulatot hajtott végre ebben a kérdésben, így beleegyezett a pápával való találkozóba. Milei Rómában az egyházfő mellett Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is találkozik majd.

Az ország, ahol készpénzzel tömött hátizsákkal járnak bevásárolni az emberek

Argentína nagyobb címletű peso bankjegyek kibocsátására készül, hogy egyszerűsítse a napi tranzakciókat. Az éves infláció decemberben elérte a 211,4 százalékot a dél-amerikai országban.