Az argentin jegybank csütörtökön bejelentette, hogy jóváhagyta a 10 ezer és 20 ezer pezós bankjegyek gyártását, és júniusig elérhetővé teszi azokat. A lépés célja a pénzügyi rendszer hatékonyabbá tétele, a napi tranzakciók egyszerűsítése, amelyek miatt az országban az embereknek gyakran készpénzzel tömött hátizsákot kell magukkal vinniük, ha vásárolni szeretnének.

Jelenleg a legnagyobb forgalomban lévő címlet egy 2000 pesós bankjegy – és még ezek is ritkák és nagyon keresettek. Kétezer pesó a hivatalos árfolyamon jelenleg 2,45 dollárt, mintegy 850 forintot ér, míg a feketepiacon 1,74 dollárt, közel 600 forintot kapunk érte.

Az argentin jegybank szerint a nagyobb címletű bankjegyek segítenek enyhíteni a megugró árak okozta problémákat, a korábban közzétett hivatalos adatok szerint az éves infláció decemberben elérte a 211,4 százalékot. Ezzel Argentína megelőzi Venezuelát, és jelenleg Latin-Amerikában a legmeredekebb fogyasztói áremelkedéssel rendelkező ország.

Leértékelték a valutát

Mióta Javier Milei elnök decemberben 54 százalékkal leértékelte a valutát, a peso újabb nyomás alá került. A hivatalos árfolyam csütörtökön 815 peso/dollár körül állt, és a jegybank minden hónapban 2 százalékos esést kíván hagyni – számolt be róla a Bloomberg.

A peso is gyengült azokon a párhuzamos piacokon, amelyeket a valutaszabályozás megkerülésére használnak. A feketepiaci árfolyam pedig az év eleje óta 1150 pesóra esett zöldhasúnként.

Mindennapi gondok

Míg az ország immár informálisan bevezette az USA-dollárt számos napi tranzakcióhoz, az argentinoknak továbbra is a helyi pénzre van szüksége a mindennapokban, például a bolti bevásárláshoz, az üzemanyag tankolásához, vagy a szolgáltatások kifizetéséhez.

Argentína nem kér új IMF-segélyt, de így is meg kell állapodnia

Az argentin tisztviselők olyan megállapodást szeretnének, amely felszabadítana 3,3 milliárd dollárt, hogy a hónap végéig visszafizethessék a tartozást az IMF-nek.