Argentína nem törekszik új programra a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon, és nem is kér új finanszírozást a meglévő 44 milliárd dolláros segélyprogramon túl – közölte Javier Milei argentin elnök szóvivője. Luis Caputo gazdasági miniszter hétfő délután találkozik az IMF munkatársaival, miután napokig tartó technikai megbeszéléseken vettek részt a kormány tisztviselői – írja a Bloomberg.

Az IMF képviselői a múlt héten érkeztek a dél-amerikai országba, miközben egyre erősödtek azok a várakozások, hogy Milei kormánya aláírjon egy kormányzati szintű megállapodást, amely új alapokra tereli a washingtoni székhelyű hitelezővel folytatott programját.

Caputo és Milei kabinetfőnöke, Nicolas Posse hétfő délután találkozik a Luis Cubeddu és Ashvin Ahuja vezette IMF-delegációval. A Valutaalap munkatársai pénteken az ország központi bankjának technikai csoportjaival találkoztak.

Az argentin tisztviselők remélik, hogy sikerül olyan megállapodásra jutniuk, amely felszabadítaná a 3,3 milliárd dolláros folyósítást: erre a kormánynak szüksége van ahhoz, hogy a hónap végéig visszafizethesse a tartozását az IMF-nek. A folyósítást eredetileg novemberre tervezték, de a kormányváltás késleltette a tárgyalásokat.

Ki nem találná, melyik ország devizája lett az év nyertese

Egy erős inflációs válsággal induló év során a különböző devizák árfolyammozgása is nagyobb, mint máskor, így érdemes átnézni, hogy az érdekesebbek hogyan teljesítettek, természetesen a forintot sem kihagyva. Bővebben --->