A hágai születésű, 56 éves Mark Rutte 2010 októbere óta vezette Hollandiát és 17 éve pártja, a liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt elnöke.

Ez utóbbi tisztségéről is lemond, ám az őszi előrehozott választásokig még maradna ügyvivő miniszterelnökként. Utóbbit még nem lehet biztosra venni, ahhoz, hogy az átmenetre maradjon, előbb túl kell élnie egy bizalmi szavazást, amit az ellenzéki pártok kezdeményeztek ellene.

Mark Rutte tavaly augusztusban lett Hollandia történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, ami a szakértők szerint ékes bizonyítéka annak, hogy különleges politikai túlélési képességekkel rendelkezik.

Pénteken Mark Rutte bejelentette negyedik kormánykoalíciójának váratlan összeomlását a migrációs politikával kapcsolatos koalíciós viták miatt, ugyanakkor kijelentette, hogy érdekli a vezető pozíció megtartása, ahogy fogalmazott:

mert megvan hozzá az energiám és az ötleteim.

Ám az elmúlt hétvégén több holland párt is kizárta, hogy vele és pártjával koalícióra lépjen, így Mark Rutte a parlamentben hétfőn bejelentette, hogy nem kíván a miniszterelnöki pozícióért újraindulni a novemberi választásokon.

Az elmúlt napokban rengeteg találgatás folyt arról, hogy mi motivál engem. És erre az egyetlen válasz: Hollandia. Amikor a választások után az új kabinet hivatalba lép, visszavonulok a politikától

– hangsúlyozta Mark Rutte.

A hollandok után a németeknél is feladja a leckét a migráció, a magyar kormány migránsgettókról beszél

Szigorúbb határellenőrzést sürgetett a Németországba irányuló szabályozatlan migráció elleni küzdelemben Markus Söder bajor miniszterelnök egy nappal azután, hogy összeomlott a holland kormánykoalíció és Mark Rutte holland miniszterelnök beadta felmondását. Bővebben --->