Kicseréli a környezetvédelmi tárca élére javasolt jelöltjét, és az eredetileg tervezett Rudolf Huliak helyett Tomás Tarabát jelöli a posztra a kormányalakítással megbízott szlovák hárompárti kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) − jelentették be a párt képviselői pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden. Az SNS a döntést a leendő kormány stabilitásának szükségességével, valamint azzal indokolta, hogy azt szeretnék: a leendő kabinetet minél hamarabb kinevezzék.

A jelöltcsere előzménye, hogy a múlt héten a szlovák államfő bejelentette: nem hajlandó kinevezni a környezetvédelmi tárca élére Rudolf Huliakot, mivel szerinte nem tudná biztosítani a szaktárca "rendes működését". Zuzana Caputová ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy

a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti olyan jelölt, aki nem ismer el a klímaváltozással kapcsolatos "tudományos konszenzust", és azt állítja, hogy a valóságban klímaválság nincs is.

Az államfő bejelentését korábban és most is bírálta az SNS, illetve a választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SSD) elnöke, a kormányfői poszt várományosa, Robert Fico is. Zuzana Caputová döntésével kapcsolatban arra mutattak rá: a szlovák alaptörvény nem teszi lehetővé, hogy az államfő beleszóljon a kabinet személyi összetételébe, hanem a leendő kormánytagok kinevezését írja elő számára.

Bár a kormány kinevezésére elvben akkor is sor kerülhet, ha annak összetétele nem teljes, amennyiben az államfő mégsem nevezne ki egy kormánytagot, a kialakult helyzet szakértői vélemények szerint odáig vezethetne, hogy

az ügy az alkotmánybíróság elé kerül, ami akár hónapokra is megkérdőjelezhetné a leendő kormány stabilitását.

Rudolf Huliak, az SNS eredeti miniszterjelöltje kedden bejelentette: abban egyeztek meg, hogy a változtatást követően pártja őt a mezőgazdaságért és környezetvédelemért felelős parlamenti bizottság elnökének jelöli majd.