Az államfő csütörtökön jelentette be, hogy nem nevezi ki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megválasztott országgyűlési képviselőjét, Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek. A klímatagadó, nacionalista politikus a civilek és a tudományos élet szereplői szerint sem alkalmas a feladatra.  

Caputová most már ott tart, hogy csak és kizárólag teljes értékű kormányt hajlandó kinevezni

– és ezt már meg is üzente Ficóéknak. 

Caputová arra kérte a Smer elnökét, Robert Ficót, hogy terjesszen elő új javaslatot a miniszterjelöltre. A döntést hivatalosan alkotmányos okokkal indokolta, amelyek nem teszik lehetővé Huliak kinevezését. Fico visszautasította az elnök érveit, ahogy a minisztert jelölő SNS is ragaszkodik a jelöltjéhez, így most a legnagyobb eséllyel egy robbanásközeli patthelyzet alakulhat ki a szlovák közéletben. A döntés a leendő miniszterelnök, tehát Robert Fico kezében van, aki egyelőre hajthatatlannak tűnik.

Áll a bál a szlovák választások után, klímatagadó a környezetvédelmi miniszterjelölt

A köztársasági elnök nem engedi felállni az új kormányt, amíg egy olyan embert jelölnek környezetvédelmi miniszternek, aki kampányol a barna medvék védelme ellen. >>>

Az idő mondjuk sürget


Az elnök eredetileg október 25-re, szerda 10 órára tűzte ki a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa alakuló ülésének időpontját. Egyúttal felkérte Boris Kollárt az országgyűlés elnökét, hogy az alakuló ülés helyét, napját és időpontját közölje az újonnan megválasztott országgyűlési képviselőkkel.

Az Országgyűlés alakuló ülését az államfő egyébként köteles a választási eredmény kihirdetésétől számított 30 napon belül összehívni . Ezen az ülésen a megválasztott parlamenti képviselők esküt tesznek. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa megválasztja a jegyzőket, az Országgyűlés elnökét és alelnökeit.

A koalíciós megállapodás értelmében a parlament elnökét a Hlas párt adja, amely vezetőjét, Peter Pellegrinit jelölte erre a posztra.