Az évszázad közepére közel négyszer többen halhatnak meg a klímaváltozás okozta hőséggel összefüggésben – jelent meg a Lancet orvosi folyóirat egyik friss tanulmányában. A szakértők megállapítása szerint már 2022-ben átlagosan 86 napon át éltek az emberek olyan magas hőségben, ami az egészségre káros. Emiatt a 65 év felettiek voltak a legveszélyeztetettebbek, mivel ebben a korcsoportban a hőmérséklet emelkedésével összefüggésbe hozható halálesetek száma 47 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben – írja a Reuters.

Az eredményeket 52 különböző kutatóintézet és az ENSZ szakszervezetei, köztük az Egészségügyi Világszervezet állította össze.

Egy év eleji tanulmány szerint 2022 nyarán az európai hőhullámok során közel 61 ezer ember vesztette életét. A Lancet tanulmánya arra is kitér, hogy a hőség miatt tavaly összesen 490 milliárd munkaóra esett ki, ami az 1991 és 2000 közötti időszakhoz képest 42 százalékos növekedést jelent.

A gyakoribb hőhullámok az évszázad közepére további 525 millió ember számára élelmezési problémákat okozhatnak.

Az ENSZ éves éghajlat-változási konferenciája, a COP28, amelyet idén Dubajban rendeznek, először fog részletesebben az egészségügyi hatásokra összpontosítani.

 

 

 

A síturizmust is elérte az infláció: egekbe szöktek az árak

Az árak emelkedése és a klímaváltozás jelenségei miatt idén – a német és svájci turistákhoz képes – kevesebb osztrák tervez síelős vakációt Ausztria hegyvidékein. A piackutatók szerint ezzel együtt majdnem olyan jó szezonra számíthat az alpesi ország, mint a járvány előtt.
Bővebben--->