Az állam költségvetési tervezetét Gavin Newsom kormányzó hagyta jóvá még június végén. Az otthonteremtési tervezet egy előző program újraélesztése, amire korábban 100 millió dolláros büdzsét szánt az állam. Az előző programban 40 ezer dollárt fizettek a tulajdonosoknak, ha legalább egy kiegészítő lakóegységgel bővítették otthonukat. Az állam úgy számolt, hogy 2022 végére sikerül kiosztani a támogatást és 2500 új lakóegység fog épülni – írja a Business Insider.

Kaliforniában az otthonok mintegy 20 százaléka kiegészítő lakóegységnek minősül, és több mint 60 ezer engedélyt hagytak jóvá 2018 óta.

Azonban annak ellenére, hogy az emelkedő lakásárak az alacsony és közepes jövedelműeket érinti a leginkább, a Terner Center kutatása szerint a legtöbb kiegészítő lakóegység a gazdagok körében épül.

A portál cikke szerint a megindult építkezések százezer dolláros nagyságrendűek.

Muhammad Alameldin, a Kaliforniai Egyetem politikai munkatársa szerint az állam ösztönözheti a lakóegységek széleskörű fejlesztését, ha azzal nagyobb támogatást biztosítanak azoknak, akiknek az anyagi lehetőségei korlátozottak.

 

Több mint 10 éve folyamatosan drágulnak az amerikai lakások

Tavaly novemberben a tizedik egymást követő hónapban csökkent az eladott használt lakások száma az Egyesült Államokban. A tranzakciószám csökkenése mögött a jelzáloghitel-kamatok gyors emelkedése áll. Bővebben--->