Olaszországban a legújabb jelentések szerint nem lesz nagy jobboldali összefogás az EP-választásokra a közös kormányzati együttműködés ellenére sem. Ezzel ellentétben Csehországban a kormányzó ODS, Petr Fiala miniszterelnök pártja - amely az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjához tartozik - közös uniós választási listát alakít az Európai Néppárt cseh tagpártjaival (TOP 09 és a KDU-ČSL).

Olaszország

Olaszország kormányzó jobboldali pártjai – Fratelli d'Italia (ECR), Forza Italia (EPP), Lega (ID) – nem állítanak közös jelöltlistát a 2024-es európai parlamenti választásokra. „Erős és stabil koalíciónk van a Legával és a Forza Italiával, de az európai választásokon mindegyikük saját listát fog állítani. Nincs esély arra, hogy a kormányzó koalíciós mintát folytassuk Olaszországban" – mondta egy sajtótájékoztatón Carlo Fidanza, a Fratelli d'Italia párt európai parlamenti delegációjának vezetője.

Carlo Fidanza
Carlo Fidanza
Kép: Getty Images, Emanuele Cremaschi

Az olasz miniszterelnök pártja ettől függetlenül közös utat kíván építeni az európai jobboldali pártokkal, hogy biztosítani lehessen a jobboldali többséget jövő június után Brüsszelben. Ennek ellenére nem céljuk, hogy a jobboldali európai pártcsaládok összeolvadjanak.

Egy EPP tisztségviselő szerint ahhoz, hogy a Néppárt uniós szinten más pártokkal vagy pártcsaládokkal együttműködjön annak feltétele az, hogy azoknak Európa- és jogállamiság-pártinak, valamint Ukrajna-pártinak kellene lenniük. Úgy értékelte, a Fratelli d'Italia ezeket már teljesíti, de a Lega, amely továbbra is euroszkeptikus nézeteket vall, mindössze részben felel meg ezeknek.

A mainstream európai vélemények szerint az egyik legnagyobb ECR-párt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) nem felel meg a fent említett feltételeknek, mert azzal vádolható, hogy beavatkozott a lengyel igazságszolgáltatásba és korlátozni próbálta a médiaszabadságot. Fontos kiemelni, hogy a PiS veresége a legutóbbi országos választásokon nincs közvetlen hatással az ECR képviselőcsoportra. „A PiS továbbra is fontos pillére marad politikai családunknak, amellyel közös célunk, hogy a következő európai választásoktól kezdve még szélesebb konzervatív teret építsünk ki” – tette hozzá Carlo Fidanza európai parlamenti képviselő.

Csehország

A múlt hét végén meglepetést okozott a hír, hogy Csehországban a soron következő európai parlamenti választásokon a kormánykoalícióban résztvevő pártok közös listán fognak indulni. Ezt Petr Fiala cseh miniszterelnök, az ODS párt (ECR) elnöke pénteken jelentette be a kormánykoalícióban lévő kollégáival – a TOP 09 és a KDU-ČSL (EPP) pártokkal – együtt. 

A lépést azzal indokolták, hogy közösen kell fellépniük a populisták ellen, továbbá növelniük kell a jobboldali pártok esélyeit a baloldali és zöld erők háttérbe szorítására az uniós parlamentben. 

A következő európai választásokon azok fognak harcolni, akik egyfelől az együttműködés lehetőségét látják Európában, másfelől pedig azok, akik csupán olcsó célpontként használják politikai támadásaikhoz vagy könnyű pénzforrásként

– jelentette ki a cseh miniszterelnök a szövetség bejelentésekor.

Petr Fiala
Petr Fiala
Kép: Reuters, Jon Nazca

Míg az ECR-hez kötődő ODS konzervatív párt, enyhe euroszkeptikus nézetekkel, addig az EPP-hez kötődő TOP 09 Európa-párti és liberális-konzervatív. A kereszténydemokrata és néppárti KDU-ČSL a hagyományos konzervatív szavazókat képviseli, különösen a vidéki területeken, és Európa-pártibbnak tartják, mint az ODS-t. A 2024-es európai parlamenti választásokon elért közös eredményük azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert 2025-ben parlamenti választásokat tartanak Csehországban.

Összességében az olasz, illetve a cseh jelenlegi helyzetet is értékelve, még valóban korai jóslatokba bocsátkozni 2024-re. Ami a jelenlegi kutatások alapján ugyanakkor biztos, az az, hogy az Európai Konzervatívok (ECR) és az Európai Néppárt (EPP) szövetsége a növekvő támogatottságuk ellenére sem lenne elég a többség kialakításához az Európai Parlamentben, még az Identitás és Demokrácia (ID) segítségével sem.

(Tieger Endre)