Élettel, színekkel és energiával telt meg az este augusztus 25-én, pénteken, amikor a finnországi Ouluban megrendezték a 26. léggitár világbajnokság döntőjét. A verseny honlapjának érdekveszítő beszámolója szerint a város Rotuaari tere zsúfolásig megtelt a több ezer fős szakértő közönséggel. Összesen 18 döntős volt, a második fordulóba nyolc versenyző jutott tovább.

A döntő házigazdája Dan "Björn Türoque" Crane és a finn Jani Kortti volt. A zsűriben helyet foglalt többek mellett Juha Torvinen, az Eppu Normaali nevű zenekar gitárosa, Hanna Ikonen producer és Sami Ylisaari, Oulu kulturális igazgatója.

Csak a jókedv és a technika

A léggitár világbajnokságot 1996 óta rendezik meg Ouluban. Ahogy a szervezők leírják: léggitározás nem hangszeres sport vagy művészet, nem igényel különleges helyszíneket vagy készségeket, így mindenki számára elérhető.  Nemtől, kortól, etnikai háttértől, szexuális irányultságtól és társadalmi státusztól függetlenül megragadható.

A verseny ideológiája szerint a háborúk véget érnek, a klímaváltozás megáll, és minden rossz dolog eltűnik, ha a világ összes embere léggitározik.

A 2023-as léggitár világbajnok japán Nanami "Seven Seas" Nagura végül szoros küzdelemben előzte meg a finnországi Ouluból érkező Aapo "The Angus" Rautio-t és a bronzérmes, tavalyi világbajnok, francia Kirill "Guitarantula" Blumenkrats-ot.