A japán fegyveres erőknek fontolóra kellene vennie a tetoválások engedélyezését, ezzel is vonzóbbá téve a pályát a fiataloknak; erről japán politikusok és katonavezetők vitáznak – jelentette kedden a hongkongi South China Morning Post.

Szato Maszahisza, a kormányzó Liberális Demokrata Párt tagja, a szárazföldi erők volt tisztje a törvényhozásban indítványozta: lazítsanak azon a törvényi korlátozáson, amely nem engedi a tetoválást a katonák számára. Ez ugyanis álláspontja szerint sokakat eltántorít attól, hogy katonai szolgálatot vállaljanak.     

Visszautasítani jelentkezőket csak azért, mert tetoválás van rajtuk, gondot jelent az utánpótlás biztosításában

– jelentette ki Szato.

Divatos tetoválások és csökkenő népszaporulat

Utalt arra is, hogy egyes divattetoválások, kis virágok, akár a viselő saját neve nem keverendők össze az egykori jakuza tagjaira jellemző, teljes testet fedő tetoválásokkal. Ezek ugyanis még csak nem is emlékeztetnek a bűnöző csoport tagjainak a társadalomban rossz emlékeket idéző, testdekorációira.

A védelmi tárca személyi és oktatási osztályának vezetője, Macsida Kazuhito szintén úgy vélekedett, hogy a tiltás megszüntetését a kormánynak meg kell fontolnia, mert a szigetországban a születések száma meredeken zuhan, tavaly már a 800 ezret sem érte el.

Az enyhítés mellett érvelők szerint a japán önvédelmi erőknek a férfiak és nők esetében is hajlandóságot kellene mutatniuk a tetoválások engedélyezésére.

Elemzők ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy Japánban manapság nem túlságosan elterjedt a tetoválás, és nagy valószínűséggel a tiltás eltörlése sem jelentene megoldást a hadsereg személyi állományának feltöltésére.