A dél-koreai sajtó szerint Jun az elnöki palotában egy ünnepélyes ceremónia keretében fogadta a japán kormányfőt.

Jun a megbeszéléseket követően elmondta, hogy Japán és Dél-Korea magasabb szintre szeretné emelni a kétoldalú kapcsolatokat. A két vezető kifejezte a szorosabb együttműködés iránti szándékát az olyan a globális kihívások terén is, mint például Észak-Korea nukleáris programja.

Megállapodtak abban is, hogy Dél-Korea szakértőket küld tudományos elemzések elvégzésére a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa helyszínére, ahol Japán az atomerőmű radioaktív tisztított hűtővizét a Csendes-óceánba tervezi engedni, ami sokak szerint káros hatással lesz a tengeri élővilágra.

Jun alatt jelentősen javultak a két ország kapcsolatai. A dél-koreai államfő márciusban utazott Japánba, a mostani látogatás pedig ennek viszonzása.

Tokió és Szöul közeledése közös biztonsági partnerük, Washington érdekét is szolgálja, mivel az Egyesült Államok a szövetségeseivel fenntartott kapcsolatai erősítésére törekszik az ázsiai régióban, különös tekintettel Kína befolyásszerzésére, illetve Észak-Korea rakétaprogramjára.

A két távol-keleti ország viszonyára árnyékot vet a gyarmati múlt, egyebek között az egykori dél-koreai kényszermunkások ügye. Japán 1910-től 1945-ig megszállva tartotta Koreát.

A szívem megszakad, ha arra a számtalan emberre gondolok, akik borzalmas szenvedéseket és gyászt éltek meg a korszak nehéz körülményei között

– fogalmazott Kisida Fumio.

„Az együttműködés és egyeztetés Dél-Korea és Japán között nemcsak a két ország közös érdeke, de a világbéke és a fejlődés tükrében is szükséges a jelenlegi nehéz nemzetközi helyzetben” – hangsúlyozta a dél-koreai elnök.