"Senki sem vehet el tőlünk akár csak egy tűhegynyi földet" hangoztatta Shah, akit az NDTV helyi televízió idézett. A tárcavezető egyben ismertette a gyéren lakott himalájai térségben élő emberek életkörülményeit javítani hivatott kezdeményezését is.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő élesen bírálta Shah látogatását a régióban, amelyet Kína és India egyaránt magának követel Cagnan, illetve Arunácsal Prades néven. "Cagnan Kína felségterülete" - szögezte le a kínai szóvivő sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy az indiai tárcavezető látogatása "sérti Kína területi szuverenitását és nem válik javára a határtérség békéjének és stabilitásának".

India nemrég visszautasította, hogy Kína egyes földrajzi helyeket átnevezzen keleti állama, Arunácsal Prades területén.

A világ leghosszabb - 3340 kilométeres - határvonalán osztozó Kína és India között több évtizedes a határvita, rendezését éveken át húzódó tárgyalásokkal sem tudták elérni. Az "érvényes" Tényleges Ellenőrzés Vonal vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határvonal.

A határviták miatt 1962-ben alig egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között, Kína 23 200 négyzetkilométernyi területet foglalt el Indiától, az indiai csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek. Kína akkor visszavonult, és egyedül Ladak régióban tartott meg 4023 négyzetkilométernyi területet.

Határvillongások és kisebb összecsapások azóta is előfordultak a térségben. Legutóbb 2020 májusában közelharc tört ki a kínai és indiai katonák között a himalájai határterületen. Akkor 20 indiai katona halt meg, a kínai veszteségekről nem adtak ki hivatalos jelentést.