A hat legnagyobb görög közvélemény-kutató intézet előrejelzése szerint Kiriákosz Micotákisz volt kormányfő Új Demokrácia (ND) pártja a voksok 40-44 százalékát tudhatja magáénak, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 16,1-19,1 százalékát kapja.

Az exit poll adatok szerint az Új Demokrácia többséget szerezhet a 300 fős törvényhozásban, köszönhetően az új választási rendszernek, amely a legtöbb szavazatot szerző pártnak kedvez.

A legutóbbi, májusban tartott voksoláson ugyan szintén győzelmet aratott Kiriákosz Micotákisz pártja, de abszolút többség híján egyedül nem tudott kormányt alakítani.

A görög választások első fordulójában a voksok 41 százalékát megszerző Új Demokrácia egy koalíció alakításával lezárhatta volna a választás, ám a jelenleg is kormányzó politikai erő kihasználja, hogy hatalmas pofont kapott a szavazóktól a legnagyobb ellenzéki párt. A második fordulóra K.O.-t terveztek, és úgy tűnik, sikerülni is fog nekik. 

Herkulesi feladatok előtt áll a görög kabinet

Athén sokat tett az adósságválság utáni újjáépítésért, de a munkát még messze nem végezte el. A görög miniszterelnöknek nagy többségre van szüksége ahhoz, hogy a reformokat tovább vihesse. Bővebben >>>

A második fordulóban 37 százalékos támogatottság kell a kormányalakításhoz.

Azt már előre lehetett tudni, hogy a befektetők egyértelműen azt preferálnák, ha Kiriákosz Micotákisz kormánya maradna hatalmon, köszönhetően annak, hogy jó viszonyt ápol az Európai Unióval, valamint, hogy elkötelezett a reformok iránt, amelyeket a nemzetközi mentőcsomagok fejében vállalt az ország.

A Sziriza azonban nem várhat átütő sikert és hirtelen fordulatot a választás második fordulójától a Teneo kockázatelemző cég társalapítója, Wolfango Piccoli szerint.

Mint az első forduló után jelezte,

hosszú időbe fog telni, amíg a legnagyobb ellenzéki párt talpra áll, így az Új Demokrácia a közeljövőben uralhatja a görög politikát, és érdemi kontroll nélkül irányíthatja a kormányt.