Idén az olasz kormányfői palota is csatlakozik az energiatakarékossági naphoz, amelyet 19 éve rendeznek meg folyamatosan Olaszországban. Az ország jelképes helyszínei borulnak sötétbe néhány órára vagy egész éjszakára csütörtök este.

Elsőként tizenkilenc órától az államfői hivatalként ismert római Quirinale-palota és a Chigi-kormánypalota világítását kapcsolják le.

Valamint az energiatakarékossági akcióhoz csatlakozik:

  • a szenátus és a képviselőház épülete;
  • a Capitolium-dombon magasodó városháza;
  • az alkotmánybíróság;
  • a minisztériumok;
  • a jelentősebb vállalati székházak, műemlékek, terek;
  • ahogy szintén lekapcsolják a Colosseum, a pisai ferde torony, a Milánói dóm és a Veronai Aréna világítását is.

A figyelemfelkeltő kampánynap az energiatakarékosságra és a fenntartható életvitelre kíván emlékeztetni. A február 16. dátumra azért esett a választás, mert 2005-ben ezen a napon lépett hatályba a úgynevezett kiotói jegyzőkönyv az éghajlatváltozás következményeivel szembeni intézkedésekről.

Milánó, Velence, Palermo is elsötétül

Milánóban a város egyik jelképes épülete, a Zaha Hadid tervezte toronyház borul majd sötétbe. Velencében a Szent Márk téren sorakozó paloták világítását kapcsolják le.

Csatlakozik Palermo repülőtere is, ahol alacsonyabb fokozatra állítják a légikikötő kereskedelmi tereinek világítását, valamint olajfákat és virágokat ültetnek a reptér kijelölt részein.

Az idei energiatakarékossági nap az egyik legjelentősebb energiaválság időszakával esik egybe. A városok több mint egy éve igyekeznek spórolni a közvilágítással, többek között az utcák és a műemlékek éjszakai fényeinek csökkentésével.

(via MTI)