Eddig tíz ország – Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Ciprus, Franciaország, Olaszország, Málta és Lengyelország –  jelentette be azonnali hozzájárulását az erdőtüzek oltásához. Az EU mindemellett a műveletek koordinálását is támogatja az országban, valamint szakemberek bevonásával kárfelmérést végeznek a Copernicus műholdas programjának térképei alapján.

Spanyolország ezen felül két tűzoltó repülőgépet biztosít Tunéziának, ahol az ország északnyugati részén tombolnak a lángok.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos hangsúlyozta: a Földközi-tenger térségében pusztító erdőtüzek azonnali és egységest választ igényelnek. A polgárai védelmi mechanizmusra tekintettel az Európai Unió teljes szolidaritást vállal az érintett országokkal, és kész a rendelkezésre álló erőforrásokkal támogatni annak érdekében, hogy a környezetet és a polgárokat megvédjék, illetve, hogy a lángokat sikeresen elfojtsák.

Az uniós biztos kiemelte, hogy a forróság és a száraz időjárás okozta erdőtüzek súlyos veszélyt jelentenek az ökoszisztémára. Hogy a továbbiakban az EU még jobban felkészüljön a hasonló esetekre, megerősítette a Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központját egy szakosodott csoporttal, mely figyelemmel kíséri a helyzet alakulását és cselekvési tervet, összehangolt uniós válaszadást készít elő szükség esetén.

Három halálos áldozata van a görög erdőtüzeknek

Szerda reggel erősítették meg, hogy az erdőtüzek első áldozatai között van két tűzoltó, akik kedden Evia szigetén tűzoltó repülőgéppel végezték feladatukat, amikor az a hegyoldalnak csapódott és kigyulladt. Életét vesztette továbbá egy állattenyésztő is. Janez Lenarcic uniós biztos részvétet fejezte ki az elhunyt tűzoltók családjának és kollégáinak.

Tovább pusztítanak a lángok Korfu, Evia és Rodosz szigetén, miután a hőmérséklet napok óta meghaladja a 40 Celsius-fokot. Az előrejelzések szerint csütörtökön egy lehűlést követően csökkenhet le a hőmérséklet a szezonnak megfelelő 35 fokig. A forróság mellett azonban száraz is az idő, ami még tovább nehezíti a tűzoltók dolgát.

Elpusztítanak a hőhullámok: 2060-ig biztosan marad a szélsőséges időjárás

A globális tengerszint több mint kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a mérések első évtizedében, 1993-2002 között – közölte pénteken a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a tendencia a következő évtizedekben folytatódik. Bővebben--->