Már a jövő héten lezárulhatnak a hat hete folyó finn kormányalakítási tárgyalások, bár addig még sok kérdés végére pontot kell rakni – idézi a Bloomberg az április voksolás győztese, Petteri Orpo.

A jobboldali Nemzeti Koalíció 48 parlamenti ülést szerezve bizonyult a legnépszerűbb politikai erőnek. A szélsőjobboldali Finnek Pártja mindeközben 46-ot, a szociáldemokraták pedig – Sanna Marin leköszönő kormányfő irányításával – 43-at foglalhatnak el a 200 helyből.

Mindenki arra törekszik, hogy a jövő hét elejére véget érhessenek a tárgyalások

– jelentette ki Petteri Orpo, aki a jelek szerint Finnország következő miniszterelnöke lesz.

Ahogy arra számítani lehetett, a Nemzeti Koalíció a Finnek Pártjával kezdeményezett kormányalakítási egyeztetéseket, kiegészülve két junior párttal:

  • a Finn Svéd Néppárttal (SFP)
  • és a kereszténydemokratákkal.

A politikai elemzők előre jelezték, migrációs és az Európai Unióval kapcsolatos ügyek kezelésében bőven akadhat közöttük feszültség a Nemzeti Koalíció a Finnek Pártja között, utóbbi ugyanis mindkét kérdésben kifejezetten radikális, klasszikusan szélsőjobboldali elveket vall.

migrációs kérdések kis híján már a közös kormányalakítást is ellehetetlenítették, nem sok hiányzott ahhoz a múlt hónapban, hogy zátonyra futtassák az egyeztetéseket az ezzel kapcsolatos nézeteltérések. Végül azonban kompromisszum született az ügyben,

Petteri Orpo már most jelezte, az elmúlt időszak állami túlköltekezése miatt legalább 6 milliárd euró értékű megszorító intézkedéseket kell bevezetniük a következő négy évre.

Rajong érte a világ, de a finnek lecserélhetik fesztiváljáró, vadul költekező miniszterelnöküket

Igaz, hogy még mindig a legnépszerűbb, ugyanakkor a legmegosztóbb politikus is Finnországban a miniszterelnök, Sanna Marin. Az általa vezetett szociáldemokraták ragaszkodnak a magas állami költekezés gazdaságpolitikájához, a Napi.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint azonban így nehéz lesz koalíciós partnert találniuk. Az elemzők több esélyt látnak egy jobboldali összefogás létrejöttére. Bővebben>>>