November 13. és 17. között az Europol koordinálta azt az illegális fakereskedelem elleni nemzetközi műveletet, amelyben FranciaországNémetországOlaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Németország bűnüldöző hatóságai vettek részt. Ehhez csatlakoztak a brazil hatóságok is, valamint Costa Rica és Panama bűnüldözői.

Az akciók a környezeti bűnözés, az illegális fakitermelés, a csempészet, az okirathamisítás, a pénzmosás és az adócsalás ellen irányultak. A művelet eredményeképpen: 226 ellenőrzés során lefoglaltak 12 000 euró becsült értékű, Mianmarból származó faanyagot; 67 ezer euró brazil faanyagot két tengeri konténernek megfelelő mennyiségben.

Szempillantás alatt futballpályányi erdőterületek vesznek el

Az illegális fakereskedelem sötét gyakorlat, amely világszerte két másodpercenként egy futballpályának megfelelő erdőterület kivágásával jár. Az illegális fakereskedelem kimeríti a származási országok természeti erőforrásait, és közvetlen hatással van az erdőirtásra, következésképpen az éghajlatváltozásra.

Ugyanakkor a tiltott fakereskedelem az egyik legjövedelmezőbb nemzetközi bűncselekmény, amely becslések szerint 7 milliárd dollárt termel évente. A szervezett bűnözői csoportok okirathamisítással és megvesztegetéssel álcázzák a fa eredetét, hogy átjussanak a vámellenőrzésen, és eljussanak a célállomásra, a fogyasztó országokba. 

Az Europol szerepe

Az Europol szakértőket és elemzőket küldött a forró pontokra szerte az EU-ban, akik szakértelmet és operatív elemzési támogatást nyújtottak az érintett országoknak és a bűnüldöző hatóságoknak.  Az Europol egy virtuális parancsnokságon keresztül operatív támogatást is nyújtott. A műveletet megelőzően a bűnüldöző hatóságok egy külön erre a célra szervezett munkaértekezleten találkoztak, hogy megosszák egymással az illegális fakereskedelem elleni küzdelemmel kapcsolatos tanulságokat és bevált gyakorlatokat.

A Bűnügyi Fenyegetések Elleni Európai Multidiszciplináris Platform (EMPACT) az EU-t érintő szervezett és súlyos nemzetközi bűnözés által jelentett legfontosabb fenyegetésekkel foglalkozik. Az EMPACT erősíti a hírszerzési, stratégiai és operatív együttműködést a nemzeti hatóságok, az uniós intézmények és szervek, valamint a nemzetközi partnerek között.

Három magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözői közé

Frissült az Europol legkörözöttebb bűnözőinek listája. A legkörözöttebb személyek közé bekerült három magyar, mindhármukat kábítószer-kereskedelem és -terjesztés miatt keresik. Bővebben --->