Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete pénteken frissítette körözési listáját. A legkeresettebb és legveszélyesebb bűnözők listáján olyanok szerepelnek, akiket illegális állatkereskedelemmel, pénzmosással, kábítószer-kereskedelemmel -és terjesztéssel, fegyveres rablással, terrorizmussal és emberkereskedelemmel vádolnak.

Az egyik magyar közülük egy 40 éves férfi, akit jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt köröznek.

A szervezet honlapja szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2022. október 13-án műveletet hajtott végre egy szervezett bűnözői csoport elfogására, akik marihuána és más kábítószerek termesztésére és terjesztésére szakosodtak.

A rendőrök két különböző helyszínen kutattak fel marihuánaültetvényeket Győr-Újtelepen, a bűnszervezet öt tagját elfogták.

A 40 éves Ü. Pétert a szervezet vezetőjeként azonosították, akinek sikerült elmenekülnie a hatóságok elől. Ellene elfogatóparancs van érvényben.

A férfi ellen 2023 nyarán a spanyol hatóságok is büntetőeljárást indítottak jelentős mennyiségű kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt.

Lakásán jelentős mennyiségű lőfegyvert találtak. Ha elkapják, akár 20 év börtön is várhat rá Magyarországon.

Egy 35 éves férfit és annak 33 éves bűntársát is körözi az Europol bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt. A gyanú szerint Kecskemét és Kecel külterületén működtettek marihuánaültetvényeket. A termesztők olyan infrastruktúrával rendelkeztek, amivel évente több száz kilogramm marihuánát termesztettek.

Már maga az üzem felállítása, ahol a kábítószert termesztették, önmagában 300 millió forintba került, melyet magas kerítéssel és térfigyelő kamerákkal is elláttak.

A magyar rendőrök 2021 áprilisában összehangolt akció keretében számolták fel a bűnszervezetet, és közel 100 kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le, melynek piaci értéke a 250 millió forintot is elérte.

A bűnözők felderítéséhez az Europol a lakosság segítségét kéri, ezért kampányt indított a szökevények felkutatására – írja az MTI. A szervezet kiemelte, a kampány tavalyi indulása óta 21 ügyet sikerült megoldani.

Rács mögé került Európa egyik legkeresettebb kábítószer-kereskedője

A héten összesen 16 gyanúsítottat tartóztattak le egy Brazília és Európa között kokainnal kereskedő szervezett bűnözői csoport elleni nagyszabású nemzetközi művelet során. A letartóztatottak között szerepel a banda főkolomposa, egy Brazíliában élő szerb állampolgár.
Bővebben--->