Az amerikai védelmi minisztérium 2022-ben 2,6 milliárd dollárral, 2023-ban pedig 3,6 milliárd dollárral túlbecsülte a készleteiből küldött fegyverek értékét, ami összesen 6,2 milliárd dollárt jelent – mondta Sabrina Singh helyettes szóvivő újságíróknak a Pentagonban.

A pénz visszakerült az Ukrajna megsegítésére elindított alapba, mondta, és hozzátette, hogy ez nem változtat a Kongresszus által engedélyezett teljes támogatási összegen – írta a Bloomberg.

Singh szerint a hibát a felszerelés értékelése közben vétették,

mivel a katonai szolgálatok az Ukrajnába szállított felszerelések csereköltségét használták a nettó könyv szerinti érték helyett. Korábbi jelentések az értékelési különbséget 3 milliárd dolláros tartományba tették, de a most közreadott adatok véglegesek.

Bár Joe Biden elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei mindaddig támogatni fogják Ukrajnát Oroszország inváziója ellen, ameddig csak szükséges, néhány republikánus törvényhozó kifogásolta a biztonsági segítségnyújtás költségeit és határozatlan időre szóló ütemezését.

Az ukrán kormány további segítségnyújtást vár az ellentámadás közben

Kijev legfontosabb szövetségeseinek képviselői ezen a héten Londonban gyűlnek össze, hogy megvitassák az ország újjáépítésének finanszírozását. Az Egyesült Királyság 3 milliárd dolláros kölcsönt garantál Ukrajna fellendülésének támogatására.

Berágott az Egyesült Államok: Magyarországnak szánt fegyverek eladását blokkolja

Ez a ritka lépés arra irányul, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre, a szövetség terjeszkedését illetően még a jövő hónapban esedékes csúcstalálkozó előtt. Bővebben >>>