Luiz Ináció Lula da Silva brazil elnök új tervet hirdetett az amazóniai erdőirtások felszámolására: csütörtökön, a január 1-jei beiktatása előtti sajtótájékoztatón jelentette be kabinetjének utolsó kinevezéseit. Az egyik legjelentősebb név köztük Marina Silva volt, aki környezetvédelmi miniszterként csatlakozik a kabinethez.

Az amazóniai esőerdőknek köszönhetően Brazília fontos szerepet tölt be a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, ezért az ottani erdőirtások megakadályozásával hozzájárulhatunk a globális felmelegedés mérsékléséhez is

Az Amazonas esőerdejében született környezetvédelmi miniszter, Marina Silva gumiiparban dolgozó gyermekmunkás volt, aki az írástudatlanságot legyőzve Goldman-díjas környezetvédelmi szervező lett. Kinevezése azt jelzi, hogy Lula kormánya le akar számolni az illegális nyersanyag-kitermeléssel, amely az erdő nagy részét már elpusztította.

Brazília vissza fog térni ahhoz a szerephez, amelyet korábban betöltött, amikor az éghajlatról és a biológiai sokféleségről van szó

- mondta Silva újságíróknak az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó egyiptomi konferenciáján (COP27), amelyen Lula mellett ő is részt vett.

Az ország még az előző elnök, Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt csatlakozott egy nemzetközi megállapodáshoz, melynek keretein belül vállalja, hogy 2030-ra felszámolja az illegális fakivágásokat az Amazonas-medencében.

Ennek ellenére a jobboldali elnök igazgatása alatt rekordot döntött az illegális erdőírtás, hiszen 75 százalékkal emelkedett az előző évtizedhez képest.

A novemberi klímakonferencián Lula azt ígérte, hogy teljesen megszünteti az erdők pusztítását, valamint hozzátette, hogy ha nem védik meg az Amazonast, nem lesz klímabiztonság sem: álláspontjuk megkönnyebbülést jelent a környezetvédőknek is, akik bírálták Bolsonarót, amiért az Amazonas megnyitását szorgalmazta az üzleti érdekek előtt.

A kormányzat 2027-ig szóló új terve értelmében számos minisztérium összehangolt működésével igyekeznek majd elérni a kitűzött célokat, a tervek szerint 2027-ig mintegy hárommillió hektárt nyilvánítanak majd környezetvédelmi területté.

Lula és Silva ígérete szerint prioritássá teszik az esőerdők védelmét, még akkor is, ha összetűzésbe kell kerülniük Brazília tekintélyes agrárüzletágával.

Az új kormányzat valószínűleg erős ellenállásba ütközik majd a Kongresszus részéről, ahol az agrár- és mezőgazdasági szektorhoz igazodó törvényhozók alkotják az alsóház és a szenátus mintegy egyharmadát. Lula kabinetjének kiválasztása azt jelzi, hogy igyekszik majd eligazodni az erős konzervatív ellenzék valóságában, miközben azon dolgozik, hogy beváltsa a környezeti és gazdasági igazságosságra tett ígéreteit.

Hogyan védik meg az erdőket?

A hatóságok számára elérhető adatok, például pénzmozgásokról szóló bizonylatok nyomon követésével, valamint műholdas felvételek használatával szeretnék felderíteni az illegális tevékenységet az esőerdőkben.

Szigorúbban ellenőrzik majd az erdőkezelést, szorgalmazzák a kiirtott erdők újratelepítését, illetve gazdasági ösztönzőkkel próbálják majd elősegíteni a növényzet megőrzését, a fenntartható erdőkezelést és az ökoturizmus fellendítését. A tervek szerint a jövőben még az Amazóniából származó faanyagok, haszonállatok és mezőgazdasági termékek útját is nyomon követnék.

Tudjuk, hogy nagy kihívás áll előttünk, de együtt fogunk dolgozni az ország újjáépítésén.

– írta Lula a Twitteren.