Boris Johnson korábbi mobiltelefonján tárolt adatokhoz eddig nem fértek hozzá a szakértők, a volt brit miniszterelnök ugyanis – állítása szerint – nem tudta felidézni a feloldáshoz szükséges kódot.

Most azonban úgy tűnik, a nyomozók új bizonyítékokhoz juthatnak a Partygate-ügyben. A kormány ugyanis megtalálhatta a feloldáshoz szükséges PIN-kódot, a szakértők várhatóan a következő 24 órában megpróbálhatnak hozzáférni az üzenetekhez – írja a BBC.

A szakértők eddig attól tartottak, hogy ha próbálkozásaik közben probléma adódik, automatikusan törlődhetnek a telefonban tárolt üzenetek. Az eszközt a volt kormányfő 2021 májusáig használta, a nyomozás során vizsgált időszakban is.

Boris Johnson idén júniusban lemondott parlamenti mandátumáról is. Döntésének közvetlen előzményeként kézhez kapott egy bizonyos vizsgálati jelentést. Ez azt taglalja, félrevezette-e a parlamentet a Downing Street-i partik ügyében. A koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején rendezett kerti partik és ivászatok miatt a politikus 2022 júliusában volt kénytelen lemondani miniszterelnöki tisztségéről.