Harry Schoffelen, egy Bonaire szigetén található büfé tulajdonosa 2010-ben látogatott Hollandiából a szigetre, amelynek területét azóta sem hagyta el. Az ötvenes évei végén járó férfi elmondta, hogy Bonaire-t csak szeretni lehet, és sokszor megtapasztalta a turisták részéről, hogy a hely számukra is szerelem volt első látásra és azonnal házat akartak venni a szigeten.

Susan Davis egész életében Chicagóban élt, majd 1988-ban elutazott búvárkodni Bonaire szigetére. A nő alig négy évvel később végleg búcsút intett amerikai életének, és vett egy csak oda szóló jegyet a holland karibi szigetre.

Beleszerettem Bonaire-be

– mesélte a CNN-nek a jelenleg hatvanas évei közepén járó nő, aki a lap szerint Harry Schoffelenhez hasonlóan nincs egyedül szenvedélyével.

A Karibi-térségben található Bonaire lakossága a hatvanas években még alig érte el a hatezer főt, a szám pedig 2010-re több mint ennek a kétszeresére, 15 ezer főre nőtt.

Rolando Marin, az egyik helyi turizmusra szakosodott iroda munkatársa szerint például egy amerikai állampolgár számára nem jelent különösebb nehézséget a szigetre költözés, egyedül a szokásos papírmunkát kell türelmesen végigcsinálni. Ezen túl a sziget pozitív és békés hangulata az, ami leginkább vonzza a látogatókat és az új lakosokat.

Több mint búvárparadicsom

Bonaire Venezuela partjainál található, és azon túl, hogy hivatalosan a Holland Királysághoz tartozik, sajátos autonómiát élvez. Tehát egyszerre önálló, és mégis a holland közigazgatáshoz tartozó territórium, amelyet mindössze három-négy óra alatt körbe lehet autózni. Bonaire elsősorban a búvárkodás rajongóinak központja: főként a holland búvárok fordulnak meg a szigeten. Miamiból közvetlen járat repül a szigetre, az út körülbelül három órát vesz igénybe. Bonaire apró repülőteréről 10 perces út vezet a sziget fővárosába, Kralendijkbe, ahol a legtöbb üdülőhely található.

A sziget többek között gasztronómiájáról is híres: a helyi éttermekben rengetegféle halas fogást kínálnak, ezek legkülönlegesebbike a lokális specialitásnak számító oroszlánhalas wrap. Az oroszlánhal egy olyan invazív faj, amelyet naponta fognak ki a halászok Bonaire-ben, hogy kordában tartsák a populációját.

A sziget lakói igencsak elkötelezettek a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett. Van többek között flamingómentő alapítványuk, szamármenhelyük, tengeri teknősöket védő csoportjuk, korallzátony-megújító alapítványuk és még sok más hasonló jótékonysági szervezetük. A helyi hatóságok igyekeznek megszabadítani a sziget egészét a műanyagtól: azok egyszer használatos verzióját a műanyag evőeszközökkel együtt már tavaly betiltották.

Bonaire ráadásul biztonságos helynek számít, legalábbis az amerikai külügyminisztérium hivatalos utazási kockázati besorolása szerint. Ezen túlmenően az időjárás is mesés, állandó a nyár, az iskolák színvonalasak, a helyi lakosok számára pedig ingyenes az egészségügyi ellátás. Mindeközben nincsenek közlekedési lámpák, a kecskék és a flamingók szabadon kószálnak, a strandok gyönyörűek, a lakhatás pedig viszonylag megfizethető.

Bonaire szuper és laza, az emberek rendkívül barátságosak. Itt tényleg békére leltem. A sziget a lehető legjobb értelemben változtatott meg

– nyilatkozta Kiki Multem, a harmincas évei elején járó utazási blogger, akit szintén annyira elkapott a genius loci, hogy életvitelszerűen Bonaire-re költözött.

Az egyik ok, amiért többen dönthetnek úgy, hogy szakítanak a korábbi életükkel, és a szigetre költöznek, a bürokrácia. Ugyanis például amerikai vagy holland útlevéllel első körben hat hónapig lehet lehet Bonaire szigetén tartózkodási engedély nélkül élni. Sok más nemzetiségű személy pedig akár 90 napig is tartózkodhat egyszerre a szigeten tartózkodási engedély nélkül.

A szigeten ráadásul arra sem vonatkozik korlátozás, hogy milyen nemzetiségű személyek vásárolhatnak ingatlant