Bill Clinton szerint a találkozójukon Putyin elutasította az Egyesült Államok által közvetített megállapodást, amelyben elődje, Borisz Jelcin megállapodott Ukrajna területének tiszteletben tartásáról.

Vlagyimir Putyin 2011-ben – három évvel a Krím elfoglalása előtt – azt mondta nekem, hogy nem ért egyet azzal a megállapodással, amelyet Borisz Jelcinnel kötöttem

– idézte fel a volt amerikai elnök a "vérfagyasztó" hangulatú beszélgetést. Putyin elmondta, hogy a nem ért egyet a megállapodással és nem is támogatja. Ráadásul őt ez az egyezség nem köti. „Attól a naptól kezdve tudtam, hogy ez csak idő kérdése” – mondta Clinton, utalva egy Ukrajna elleni támadásra.

Bill Clinton feleségével, Hillary Clintonnal, a volt külügyminiszterrel és elnökjelölttel közös média-fellépésen osztotta meg New Yorkban, ahol David Rubensteinnek adtak interjút – írja a Financial Times.

Sürgette a fegyverszállítást Ukrajnának

Clintonék sürgetik a Nyugatot, hogy erősítse meg Ukrajnának nyújtott támogatását, és azt mondták, hogy Kijev akkor győzedelmeskedhet, ha megfelelő fegyvereket és lőszert kap.

Ha nem állnának ki Ukrajna mellett, nemcsak Putyin, hanem Hszi Csin-ping kínai elnök is vérszemet kaphat – figyelmeztettek.

Hillary Clinton szerint Oroszország ukrajnai katonai kudarcai és az orosz invázióra adott határozott nyugati válaszlépések elrettentették Hszi Csin-pinget a Tajvan visszaszerzésére irányuló kampányától.

Putyin egy olyan küzdelmet folytat, amit ő igaz harcnak tekint, hogy aláássa a nyugati demokráciát, és visszaállítsa, amennyire csak tudja, az orosz birodalmat. Tehát nem fog leállni

– mondta Hillary Clinton.

Hillary Clinton szerint az ellenségeskedések befejezéséhez Ukrajnának vagy le kell győznie Oroszországot, vagy vissza kell szereznie az Oroszország által elfoglalt területeket keleten.