A francia parlament több hónapos vita után elfogadta a bevándorlási politikát szigorító törvényt. A tervezetet Emmanuel Macron elnök pártja mellett az ellenzéki Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése is támogatta – írja a BBC.

A zöld utat kapott törvény jelentősen megnehezíti a bevándorlók számára a családtagjaik Franciaországba hozását, illetve késlelteti a szociális ellátáshoz való hozzáférésüket.

A baloldali ellenzék azzal vádolja az elnököt, hogy engedményeket tett a szélsőjobbnak.

Ezzel sokan Macron pártjában is egyetértenek, 27 képviselő nemmel szavazott, 32 tartózkodott, Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter pedig a szavazás után bejelentette, hogy lemond a pozíciójáról.

Macron elnök centrista pártjának a 2022-es parlamenti választások óta nincs többsége a francia alsóházban, ezért minden egyes törvény elfogadásához külső támogatókat kell keresniük. Ez nem sikerült a múlt héten, amikor egy korábbi tervezetet elutasított a parlament, a kormány ezt követően fogalmazta újra a törvényjavaslatot, a szigorítások után pedig már a jobboldali pártok (Le Pen pártja mellett a jobbközép Republikánusok) is támogatni tudták azt.

Emberi jogi csoportok szerint évtizedek óta a legregresszívebb bevándorlási törvényt fogadta el a francia parlament.

Orbánék visszaszóltak Macronnak: hosszú volt az este, nyilván rosszul emlékszik

A francia elnök tisztességtelenségről beszélt, amiért a magyar miniszterelnök szerinte több közös európai uniós cél finanszírozását akadályozta meg. Bővebben --->