Hosszú este volt, nyilván rosszul emlékszik a francia elnök, ugyanis az EU-csúcson Orbán Viktor támogatta a migrációra vonatkozó uniós költségvetési többletpénzt, és most is támogatja – reagált a miniszterelnök sajtófőnöke Emmanuel Macron pénteki szavaira.

Havasi Bertalan annak nyomán tette ismét egyértelművé a magyar álláspontot, hogy az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomaggal kapcsolatban a francia elnök azt mondta: Orbán Viktor csütörtöki döntése a megállapodás blokkolásáról „tisztességtelen”, tekintettel arra, hogy a döntés egyebek mellett akadályoztatja a migrációkezelésre szánt pénzek felhasználását is.

Emmanuel Macron, aki a csúcsot követő sajtótájékoztatóján elsősorban nem is amiatt kritizálta a magyar kormányfőt, hogy távozott a teremből, amikor a többi állam- és kormányfő döntött arról, hogy Ukrajna megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat az uniós tagságról. Arról hvg.hu tudósítása szerint arról beszélt: szerinte ez tartózkodás, amire máskor is volt már példa – Angela Merkel választotta ezt az Európai Bizottság elnökéről szóló szavazás idején –, más kérdés, hogy a volt német kancellár nem távozott a teremből.

Hozzátette: semmiképpen nem lehet most győzelmet hirdetni, az mindenesetre előremutató volt, hogy az ország képviseletében Orbán legalább nem blokkolta a folyamatot.

„Meghallgattuk Orbán Viktort, tiszteletben tartottuk Magyarország álláspontját ezen az ülésen. Ez a tisztelet azonban felelősséggel jár, ezért azt várom el Orbán Viktortól, hogy a következő hónapokban – jogos érdekeit figyelembe véve – vegye komolyan a feladatát, viselkedjen európai módon és ne ejtse túszul a folyamatot. Ha Ukrajna nem teljesíti az Európai Bizottság által megszabott feltételeket, nyilvánvalóan nem fognak megkezdődni a tárgyalások” – emelte ki a francia államfő.

Lényegesen keményebb szavakat fogalmazott meg Orbán Viktor másik, a költségvetés módosítását blokkoló lépése miatt. Macron „tisztességtelennek” nevezte a magyar miniszterelnököt, mivel az a teljes módosításra mondott nemet, amivel nemcsak Ukrajna támogatását, hanem több közös európai uniós cél finanszírozását akadályozta meg.

 

 

 

Orbán túszul ejtette Kijev túlélését, sakkban tartja az uniót

A nyugati sajtó szerint a magyar miniszterelnök vétója jelentős csapást mért Ukrajnára és támogatóira. Arról azonban elismeréssel írnak, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdését nem akadályozta meg. >>>