"Fájdalommal jelentem be, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa ma 9 óra 34 perckor a vatikáni Mater Ecclesia (Egyház Anyja) kolostorban elhunyt. A lehető leghamarabb további tájékoztatást adunk" – közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

XVI. Benedek a modern kor első egyházfője volt, aki 600 év után először lemondott a pápaságról. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol a Mater Ecclesiae kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában mutatkozott a nyilvánosság előtt – írja az MTI.

Ferenc pápa adta fel neki az utolsó kenetet

Matteo Bruni csütörtökön még arról beszélt, hogy XVI. Benedek emeritus pápának sikerült pihennie, állapota stabil, a tudata pedig teljesen éber és tiszta.

Vatikán azt szerda délelőtt jelentette be, hogy Ferenc pápa szokásos audenciáján felszólította a híveket: imádkozzanak XVI. Benedek felépüléséért, mert 95 éves elődje súlyos beteg.

Ezt követően nem sokkal kiderült, hogy XVI. Benedek veseelégtelenségben szenved, és Ferenc pápa már fel is adta neki az utolsó kenetet.

Január 5-én, csütörtökön temetik XVI. Benedek nyugalmazott pápát Matteo Bruni vatikáni szóvivő bejelentése alapján: a szertartást, amely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti. 

Erdő Péter reagált Benedek pápa halálhírére

Mély fájdalommal fogadtam Benedek pápa halálhírét. Teológusként, bíborosként, hivatalban lévő, majd visszavonult pápaként meghatározó személyisége volt egyházunk életének – írta az MTI-hez eljuttatott nekrológjában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Világosságot és derűt sugárzott még gyengesége és betegsége éveiben is. Személyében korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk

– fogalmazott Erdő Péter, aki azt is elmondta, hogy XVI. Benedek meghatározó személyisége volt az egyháznak.