Korábban 16 vagy 17 évesen is lehetett házasságot kötni szülői beleegyezés mellett, és nem rendelkezett törvény a fiatalkorúaknak tartott, a helyi tanácsok által be nem jegyzett szertartások ellen – írja a BBC.

Az új jogszabály a jogilag nem összekötő szertartásokra is kiterjed.

A kormány szerint a változtatások segítenek megvédeni a kiszolgáltatott gyermekeket attól, hogy házasságra kényszerítsék őket.

Korábban a kényszerházasság csak akkor számított bűncselekménynek, ha kényszerítést, például fenyegetést alkalmaztak.

Illegális a fiatalkorúak házassága

A házasságról és élettársi kapcsolat minimális életkoráról szóló törvény értelmében azonban mostantól illegális a gyermekek házasságkötésének megszervezése bármilyen körülmények között, függetlenül attól, hogy erőszakot alkalmaztak-e vagy sem.

Akit bűnösnek találnak a bűncselekmény elkövetésében, akár hét év börtönbüntetésre is számíthat.

A változások nem vonatkoznak Skóciára és Észak-Írországra, ahol a házasságkötés alsó korhatára továbbra is 16 év marad. Észak-Írországban a 18 év alattiak esetében szülői beleegyezés szükséges, Skóciában azonban nem.

Az észak-írországi miniszterek már korábban közölték, hogy tervezik a házasságkötés alsó korhatárának 18 évre emelését, de mivel a decentralizált kormány jelenleg nem működik, a jogszabály nem hozható előbbre.