A brit kormány nem fogja átvenni a „szennyező fizet" elv bevezetésére irányuló új uniós szabályokat, amelyek elsődleges célja, hogy a gyógyszer- és kozmetikai cégek fizessenek az általuk okozott folyószennyezésekért — írja a The Guardian. 

Az új szabályok értelmében a mezőgazdasági hulladékból és a szennyvízből származó káros anyagokat az eddigieknél nagyobb mértékben kell majd eltávolítani a folyókból. Az irányelv a legelső, amely tartalmaz előírásokat a mikrószennyezést okozó vegyi anyagokra is. Emellett a mikróműanyagok szisztematikus ellenőrzését is bevezetik, ez alól pedig az „örök vegyi anyagok" vagyis a PFAS-ok sem képezhetnek kivételt. 

Az aktualizált irányelv a kiterjesztett gyártói felelősség elnevezésű kulcsfontosságú intézkedést is bevezeti, amely azt jelenti, hogy a kozmetikai és gyógyszeripari vállalatoknak hozzá kell járulniuk a szennyvizek kezelésének költségeihez, ha azok vegyi szennyezést okoznak. 

Az új szabály értelmében a legszennyezőbb iparágaknak a mikroszennyező anyagok eltávolításának 80 százalékát ki kell fizetniük.

Az EU szerint ez elengedhetetlen az Európa-szerte tisztább folyók, tavak, felszín alatti vizek és tengerek érdekében.

Az Egyesült Királyságnak sürgősen el kell fogadnia az EU intézkedéseit, hogy a szennyezők fizessenek az általuk okozott problémák orvoslásáért, valamint hogy a káros vegyi anyagok használatát közvetlenül a forrásnál be lehessen tiltani. Jelenleg az Egyesült Királyság lakossága és környezete továbbra is egyre több olyan káros vegyi anyagnak van kitéve, amelyeket az uniós országokban be van tiltva. 
 – mondta Chloe Alexander, a CHEM Trust vezető kampányfőnöke.

Libby Peake, a Green Alliance vezető politikai elemzője elmondta, az Egyesült Királyság kormánya gyorsan cselekedett, hogy 2018-ban betiltotta egyes mikrogyöngyök használatát a lemosható kozmetikai termékekben, és ezért joggal kapta is meg a dicséretet. De ez a tilalom, amelyet a kormány még mindig világelsőnek nevez, tartalmazott néhány tátongó lyukat, amelyeken továbbra is rengeteg mikróműanyag csúszik át.

A britek lehetnek a legnagyobb nyertesei az ingatlanpiac fellendülésének

Az Egyesült Királyságot idén a nemzetközi befektetők visszahelyezhetik a bizalmukba, húsz százalékos fellendülést várnak.Bővebben--->