Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte, hogy nagy figyelemmel kíséri egy új szexmunkahely terveit, mivel Amszterdam feloszlatja hírhedt vöröslámpás negyedét. Az EMA csütörtökön közölte, hogy rendkívül aggódik a városi tanács azon döntése miatt, hogy a holland fővárosban lévő székhelye közelében egy nagy bordélyházat létesítsen – írja az Euronews.

Az amszterdami hatóságok a legális prostitúciós üzlet egy részét kivonják a városközpont hírhedt vöröslámpás negyedéből, hogy megpróbálják megtörni a szervezett bűnözést és a túlzásba vitt szexturizmust a környéken. Hétfőn jelentették be, hogy a főváros déli részén található Europaboulevardot választották egy „új erotikus központ” helyszínéül. A döntést hivatalosan 2024 elején terjesztik a városi tanács elé.

Felháborodtak a szexipari szakmunkások is

A vöröslámpás negyed áthelyezésének terve felháborodást váltott ki a legális szexiparban dolgozók körében, akik a történelmi belváros csatornáinak közelében lévő skarlátvörös neonablakok mögött szeretnének maradni, ahelyett, hogy Amszterdam hátországába küldjék őket.

A februárban három előre kiválasztott helyszín közelében, a város északi és déli részén élő lakosok az elmúlt hónapokban csatlakoztak a szexmunkások tiltakozásához, és felháborodtak azon, hogy egy hatalmas bordélyház épülhet egy kőhajításnyira az otthonuktól. Amikor a terv először felmerült, az EMA határozottan ellenezte, hogy a javasolt helyszínek közül kettő közel van a székhelyéhez.

Az év elején kifejezett aggályaink továbbra is fennállnak, és továbbra is megosztjuk azokat a döntéshozókkal

– áll az EMA közleményében.

A városvezetés mintegy száz helyet akar létrehozni a szexmunkások számára a városközponton kívül, miközben ugyanennyi munkahelyet bezárnának a vöröslámpás negyedben. Még ha a projektet jóvá is hagyják, a tervek teljes körű kidolgozásához még számos hivatalos döntésre lesz szükség. Az önkormányzat hét év alatt tervezi felépíteni az erotikus központot. A projektet ellenzők több tízezer aláírást gyűjtöttek össze eddig.

Kacifántos a hazai szexmunkások élete, ezért sokan dobbantanak

Négy éve nincs átfogó kutatás Magyarországon a szexmunkások helyzetéről, köreikben is elindult a tömeges kivándorlás, aminek az okát nem annyira nehéz megfejteni. Bővebben --->