Az 55 éves korában, 1918-ban rövid betegség után váratlanul elhunyt osztrák művész Nő legyezővel című női portréjáért fizették eddig Európában a legmagasabb árat egy árverésre bocsájtott műalkotásért. A korábbi rekorder Alberto Giacometti Sétáló ember I című szobra volt, amely 65 millió fontért kelt el 2010-ben.

A portré egy legyezőt tartó – ismeretlen – nőt ábrázol, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, madarakkal benépesített háttér előtt. Az egy négyzetméteres portrét négyzet alakú vászonra festette a művész.

A bécsi szecesszió vezéralakjának utolsó befejezett festményét két éve a bécsi Belvedere palotában megrendezett nagyszabású Klimt-kiállításon is láthatta a közönség.

A kép szerepel a röviddel a festő halála után a műterméről készített fényképen.

A festmény az 1920-as éveket követően valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt. Az 1990-es években már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért (3,5 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen.

A kép Klimt kínai és japán művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja.

A művész rengeteg kínai kerámiával és japán fametszettel töltötte meg otthonát, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat.

Mindazonáltal a Nő legyezővel nem a legdrágább Klimt-kép, amely valaha is kalapács alá került. A New York-i Christie's aukciósház tavaly ősszel értékesítette 105 millió dollárért (35 milliárd forint) a Nyírfaerdő című képet, illetve Oprah Winfrey amerikai műsorvezető 2016-ban adta el 150 millió dollárért (50,5 milliárd forint) Adéle Bloch-Bauer II című festményét közvetlenül egy kínai gyűjtőnek.

Egy Dél-pesti panel áráért kelhet el Diana hercegné eredeti piros birkás pulcsija

A Sotheby's szerint a pulóverért akár 82 ezer eurót (30 millió forintot) is megadhat majd egy gyűjtő. Bővebben >>>