A szombathelyi megyeháza épületében a Vas Megyei Kormányhivatal működik, a felújítására a Modern Városok Program keretében a kormány 2019 márciusában bruttó 2,23 milliárd forintot hagyott jóvá, most kiderült, a kivitelezési költség ennél drágább lesz, a tartalékkeret nélkül nettó 3,1 milliárd forint.

A közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő - az állami tulajdonú, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alatt működő - BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A szombathelyi, Berzsenyi tér 1. szám alatti, műemléki védelem alatt álló épület felújításának céljai a következők:

  • a jelen és jövőbeli igényeket jobban kielégítő rugalmas belső elrendezés kialakítása úgy, hogy közben lehetőség szerint minél jobban helyreállításra kerüljön az eredeti térrendszer, eltüntetve az idők során végrehajtott - sokszor esetleges - lefalazásokat, átalakításokat,
  • az akadálymentesített megközelítés és használat biztosítása érdekében felvonó és akadálymentesített wc kialakítása,
  • a teljes belső gépészeti-fűtési-, víz és szennyvíz rendszer-, továbbá a villamos és informatikai hálózat teljes felújítása,
  • a homlokzat és a homlokzati nyílászárók felújítása 3898 négyzetméter homlokzat vetületi felülettel.

Az épület összes nettó, azaz hasznos alapterülete 4615 négyzetméter.

A nyertes ZÁÉV Zrt.-vel január 10-én kötött szerződést az ajánlatkérő. A BMSK közbeszerzési tájékoztatója szerint indult még a közbeszerzésen a nettó 3,3 milliárdos árajánlatot tevő Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

A ZÁÉV közvetett tulajdonosa Mészáros Lőrinc, a kevesebb mint tíz év alatt több száz milliárdos vagyonra szert tett felcsúti vállalkozó. A 100 leggazdagabb 2021 listája szerint tavaly már a leggazdagabb magyar volt, 455 milliárd forintra becsült vagyonnal.