A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Jelenleg már tízmillió forint alatt is lehet tavat kapni, de a 100 millió felettiek kínálata is bőséges. A főváros, a Balaton, illetve az autópályák és nagyvárosokhoz közeli kisebb tavakra még akad vevő, de az ország keleti felében lévők olykor még potom áron sem értékesíthetők. Immár a nyugati határ közeli "vizeket" sem könnyű eladni, noha az átlagosnál eredményesebben hasznosíthatók. A piacot elsősorban az tartja életben, hogy egyre népszerűbb olyan birtokot venni, amelyen egy vagy több tó is található.

A jelenlegi túlkínálat egyik legfőbb oka, hogy a rendszerváltást követően magántulajdonba került, illetve az azóta kialakított tavak és tórendszerek jövedelemtermelő képessége drasztikusan csökkent. Ebben a változó piaci viszonyok mellett jelentős része van annak is, hogy − főként a 90-es évek közepétől − egyre többen vágtak bele ivadéknevelésbe, haltenyésztésbe és horgásztavak működtetésébe, de nem számoltak a folyamatosan emelkedő költségekkel, a szigorodó környezetvédelmi előírásokkal, a piac átalakulásával, a haltárolás és -feldolgozás, illetve -értékesítés gondjaival, de még azzal sem, hogy kellő szakmai tudás és tapasztalat nélkül tavat sem lehet működtetni. A gondokat tetézi, hogy egyre többet kell költeni a hatalmas területek őrzésére, a horgásztavakhoz pedig mind nehezebb pecást fogni.

Jó néhány piacra került tó tulajdonosa hitelből fejlesztett kempinget, motelt, éttermet, de vagy be sem tudta fejezni a beruházást, vagy a vendégek hiánya kényszeríti eladásra, hiszen nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. Az árakat a tó állapota, halállománya, földrajzi elhelyezkedése, megközelíthetősége, a terület nagysága mellett az is jelentősen befolyásolja, hogy mi van a partján s milyen besorolású az ingatlan. A tokaji szőlőhegy lábánál például egy olyan, összesen 74 hektáros területen lévő, 64 hektáros halastórendszert kínálnak, amely jogi személyek és külföldiek által is megvásárolható. A zuhanó árakat jelzi, hogy egyhektáros területen 0,7 hektáros tóért akár már 8,5 millió forintért hozzá lehet jutni, egy  Budapesttől 80 kilométerre, az M3-ashoz közeli 13 hektáros terület 1,5 hektáros tavát pedig mindössze 18 millió forintért árulják. Az is kedvére válogathat, aki a Balaton-felvidékre, a Bakonyba vágyik.

Az egész országban döntően tavak értékesítésével foglalkozó, szolnoki székhelyű Burján Ingatlan Iroda tulajdonosa, Burján Nándor lapunknak elmondta, az elmúlt időszakban különösen a keleti régiókban végbement árzuhanás már a befektetőket is elgondolkodtathatja, s egyre többen rezidenciaként is fantáziát látnak a tavakban, illetve a hozzájuk tartozó, akár mezőgazdasági művelésre is alkalmas területekben. Az Őrségben, Körmendtől 20 kilométerre egy 11,6 hektáros területet adtak el 6,9 hektáros halastóval, míg Soltvadkert közelében 10 millió forint alatt kelt el az a 10 hektáros terület, amelyen egy közkedvelt, egyhektáros horgásztó, illetve egy tanya van. A szakember hozzátette, ma az ország legszebb helyein is potom pénzért lehet vásárolni. Érdemes körülnézni a Mátra lábánál, Hajdúszoboszló közelében, de Siófok, Balatonszárszó és Ábrahám-hegy mellett is, s árulnak egy olyan, mindössze egyhektáros tavacskát is, amelynek partjáról a sümegi várra nyílik kilátás.