A 2014-es év kiemelkedő lesz bérbeadás szempontjából, hiszen az első féléves negyedmillió négyzetméteres teljesítmény a 2006-os év teljes egészével egyezik meg, de előrevetíti a 2011-es rekord felülmúlását is - állítja a CA Immo.

Az elmúlt három évben átlagosan csak 30 ezer négyzetméterrel nőtt a bériroda állomány a 2006-2010 közötti 200 ezer négyzetméteres átlaggal szemben, és ez nem indokolna ilyen nagy volumenű növekedést a bérbeadásban. De ezek - a javarészt nemzetközi vállalatok - a korábbi tendenciákat felrúgva a bérleti időtartamukat már nem 5-7 évben definiálják, hanem általában 3 évben. Ha pedig ezt követően újra tárgyalják szerződéseiket, akkor sem szerződnek hosszabb időre. Ez eredményezi a magyar irodapiacon a "szerződéshosszabbítási ciklusokat", és ezzel együtt a Budapest Research Forum (BRF) által is mért bruttó bérbeadás egyre nagyobb magasságokba szökik.

Ezek a rövidebb hosszabbítási ciklusok egyfelől jobban érvényre juttatják a piaci trendeket a bérleti szerződésekben, amely jelenleg még a bérlők számára kedvezőbb, de az árak emelkedésével a tulajdonosok részére lesz az. Negatív hatása viszont az, hogy nem tesznek lehetővé komolyabb tulajdonosi vagy bérlői invesztíciót. Hiszen ki költene 10 vagy akár 100 milliókat úgy az irodaterülete szépítésére, ha 3 év elteltével felmondhatják a szerződését?! - hívja  fel a figyelmet Szalma Péter, a CA Immo értékesítési vezetője.

Kedvező tendencia az előbérleti szerződések volumenének emelkedése, s megjelentek új belépők is a piacon. Az üresedési ráta 0,9 százalékos csökkenése bizakodással tölti el az irodaház-tulajdonosokat, bár figyelembe kell venni, hogy ez is egy csalóka érték - figyelmeztet a szakértő. Az a közel 21 ezer négyzetméteres volumen, amelyet úgy kötöttek előbérleti szerződésként, hogy majd csak 6-12 hónap múlva költöznek, átmenetileg ugyan javítja a statisztikát, de a jelenlegi bérleményükből történő kiköltözést követően a felszabaduló irodaterületek, mint új kínálat jelennek meg a piacon. Ez közel hasonló volumenben, akár 0,66 százalékponttal emeli az üresedést.