Varga Zsolt – Domokos Erika

A Walt Disney, a Netflix és a Marvel producerei mutatnak érdeklődést a tervezett budakalászi filmstúdió iránt. Információink szerint az amerikai streamingszolgáltaló, a már több produkciót Magyarországon forgató Netflix jó ideje érdeklődik egy, a saját produkcióit kiszolgáló filmstúdió iránt. A külföldi filmgyártók számára a helyszín kedvező lenne, hisz a budapesti luxushotelektől alig fél óra autóút Budakalász. A producerek – talán néhány világsztárt leszámítva – a színészeket és a stáb tagjait attól a perctől számítva fizetik, ahogy kiléptek a szálloda kapuján.

A tervezett filmstúdió helyszíne Budapest és Szentendre közé esik, közigazgatásilag Budakalászhoz tartozik. Az M0, a 11-es út, a Metro áruház és a Duna-part közötti szántón ma eperültetvény és kukoricatábla is van, de nagyobb részt parlagon hever. A 26 hektáros föld tulajdonosa a helyi gyógynövénykutató intézet GYNK Ingatlanfejlesztő Zrt.-je, a terület vevője pedig a filmstúdió beruházója, a Market Asset Management Zrt.

Az ingatlan mezőgazdasági terület, előbb át kell minősíteni az önkormányzatnak, hogy építkezni lehessen rajta. A város honlapján elérhető beruházási tájékoztató kiadvány szerint a Market egyszeri 100-120 millió forintot áldozna arra, ha az önkormányzat építési jogokkal ruházza fel a jelenlegi szántóterületet. A filmstúdió az előzetes becslések szerint évi mintegy 200 millió forintot fizetne be az önkormányzat kasszájába iparűzési, telek- és építményadóként, ami azt jelenti, hogy Budakalászon durván megduplázódna a településfejlesztésére fordítható pénz.

Nagy beruházás, nagy beruházó

A 11 milliárd forint alaptőkéjű Market Asset tulajdonosa az egyik vezető magasépítő cég, a Market Építő Zrt. (A Market közvetett többségi tulajdonosa az elmúlt években az építőiparon és ingatlanfejlesztésen kívül a szerencsejátékon és a pénzszállításon át az online kasszákig széles befektetési portfóliót kiépítő, milliárdos üzletember Garancsi István.) A Market Asset háromtagú igazgatóságának tagja Bacsa György, a Mol-csoport stratégiai ügyvezető igazgatója is, aki tavaly bekerült az alapítványi formába kiszervezett Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratóriumba is (Bacsa neve számos cég vezetőségében feltűnik, így egyebek mellett az új orosz-magyar vasúti járműgyártó Transmashholding Hungary Kft.-ben és Hernádi Zsolt Mol-vezér Gran Private Equity Zrt. alapkezelőjének igazgatóságában).

A saját ingatlan adásvételével foglalkozó Market Asset tavasszal Filmstudios Group Zrt. néven vagyonkezelő céget is bejegyeztetett, az utóbbi társaság pedig májusban King Studios AM Kft. néven ingatlankezelő vállalkozást alapított - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Kép: budakalasz.hu

Magas épületeket húznának fel

A budakalásziak megosztottak abban, hogy kell-e nekik a filmstúdió. A kérdés most az, hogy az ígért pénz ellentételezi-e azt az árat, amit a környezeti terhek és a magas épületek látványa a Duna-part mellett okozna. A területen két, 2500 négyzetméteres épületegyüttest építenének, 4-4 stúdióval, és kiszolgáló épületekkel: irodákkal, raktárakkal, műhelyekkel és étteremmel, továbbá négy digitális tévéstúdiót. Az önkormányzat 24 méternél magasabb épületeket nem látna szívesen a területen. A beruházók szerint a stúdiókomplexum nem lenne szerves része a városnak, külterületen épülne és véderdővel vennék körül. A közúti forgalom erősödne, de dugókat ez sem okozna, mert a forgatás legtöbbször 14-16 órán át tart, és a stáb kora reggel kifelé, míg késő este befelé autózna – mindig szemben a csúcsforgalommal.

A 26-ból 16 hektár beépítenének

A június elején lakossági fórumon bemutatott tervek alapján a megvásárolandó 26 hektáros területből 16 hektárt beépítenének, míg a fennmaradó 10 hektárt parkosítanák és a széleire erdősávokat telepítenének – a természetvédelem jegyében. A területet határoló Duna a partjaival együtt Natura 2000-es természetvédelmi terület. A beruházó áprilisban kereste fel terveivel az önkormányzatot. Azóta folyik az egyeztetés a kibővített helyi tervtanács építész, tájépítész tagjai és a Market képviselői között. Ennek az a célja, hogy egy olyan építészeti-tájépítészeti koncepció kerüljön a lakosság elé, amit a szakemberek már megvitattak.

Kép: budakalasz.hu

Júliusban várható döntés a beruházási tervről

A polgármester kabinetfőnöke, Péterffy Gábor lapunkkal közölte, hogy a beruházásról, a koncepciótervről és a készülő telepítési tanulmánytervről néhány napon belül kikérik a budakalásziak véleményét. A terveket lakossági fórumon és más kommunikációs csatornákon tették eddig közzé. „A helyi civilekkel előzetesen több alkalommal is találkoztunk, a tervezett filmstúdió-beruházásról szóló tájékoztató füzetünket pedig eljuttattuk mind a négyezer budakalászi háztartásba. Lakossági fórumot is tartottunk, amit élőben közvetítettünk, hogy az emberek minél több információ birtokában nyilváníthassanak véleményt. Az első pillanatban jeleztük a beruházónak, hogy egy ilyen döntéshozatali folyamat mellett szeretnénk közösen végig velük ezen az úton. A lakosok ismerjék meg a várható hátrányokat-kockázatokat, ahogyan a lehetséges előnyöket, lehetőségeket is.”

A lakosság véleményének ismeretében júliusban várható majd testületi döntés a város jövőjét jelentősen befolyásoló ügyben. A lakossági fórumon a Market-vezérigazgató Scheer Sándor személyesen érvelt a filmstúdió mellett. A helyiek véleményének megismerésére a napokban reprezentatív közvélemény kutatás kezdődik. Ennek eredményét figyelembe véve a képviselő-testület tagjai döntenek arról, hogy támogatják-e a budakalászi filmstúdió építésének tervét.

Jól megy a beruházóknak

A számos nagyberuházást megvalósító Market Építő Zrt. 51 százalékos, többségi tulajdonosa és anyavállalata Garancsi István Garhartt Invest 2014 Zrt.-je, a kisebbségi tulajdonosa pedig a vezérigazgató Scheer Sándor LMCS Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft.-je, amely 49 százalékos szavazati arányt birtokol. Garancsi István az elmúlt tíz évben meghétszerezte a vagyonát A 100 leggazdagabb magyar listája alapján: 2021-ben a 14. helyre sorolták 73 milliárd forintra becsült vagyonnal, míg 2011-ben 9,5 milliárd forinttal szerepelt a nyilvántartásban. Tulajdonostársa, Scheer Sándor is fent van a gazdag-listán, idén a 29. helyen, mintegy 48 milliárd forintra taksált vagyonnal; ő 2015-ben 6,3 milliárddal került fel először a toplistára.

Az NFI is új stúdiókat épít

A Nemzeti Filmintézet tulajdonában lévő Mafilm fóti stúdiókomplexumát bővíti az állam, négy új stúdió épül, amelyek 9600 négyzetméter alapterülettel növelik a stúdiókapacitást, így 12 200 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére - közölte tavaly az NFI.

Varga Zsolt – Domokos Erika