A helyi civil szervezetek már régóta tiltakoznak a Fertő tavi állami beruházás ellen, mert szerintük óriási károkat okoznak vele a természetben. Az állami beruházó cég mintegy 30 milliárd forintért építtet szállodát, 16 apartmanházat a természetvédelmi területre, közvetlenül a tó partjára. Lesz még hatalmas kikötő, medencék és műfüves focipálya is - hangzott el az RTL Híradóban.

A Greepeace szakértője szerint jogszabályok tiltják, hogy közvetlenül a vízparton építsenek szállodát és apartmanházakat, és megdöbbentő, hogy az állam ehhez asszisztál. (Hogy ki fogja üzemeltetni a szállodát és a kikötőt, és miért az állam a beruházó, eddig nem derült ki - a szerk.)

Az évtizedek óta ott álló, tóparti cölöpházakat a tulajdonosokkal bontatták el saját költségükre. A Magyar Posta is elbontotta az ott lévő nyaralóját, az állami vállalat szerint emiatt "nincs lehetőség peres eljárás kezdeményezésére".

Az ügyben az Európai Bizottság vizsgálatot indított. A beruházásért felelős Miniszterelnökség a híradónak úgy reagált: az építkezés - amelyet a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánított - az összes nemzetközi és hazai jogszabály által előírt engedéllyel rendelkezi. A beruházás célja szerintük az, hogy "a tó magyar oldalán is kulturált strandterület és közösségi tér jöjjön létre - a pártalan természeti környezet megóvása mellett".