A kulturális kormányzat 2015 júliusában jelentette be, hogy a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma a MÁV Északi Járműjavító területén épül, s az Eiffel-csarnok (villamosmozdony-javító csarnok) használatbavételét 2017 nyarára tervezik.

A megvalósításra kiírt közbeszerzések azonban sikertelenül zárultak, a beruházás egy éves csúszásban van. Az újabb, tárgyalásos eljáráson végül sikerült megállapodni a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Böhm Stadtbaumeister & Gebaudetechnik GmbH alkotta konzorciummal, az előzetesen becsült nettó 8,1 milliárd forint helyett 11,9 milliárd forintért - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A tender eredményéről elsőként az mfor.hu számolt be.

A beruházás Budapest X. kerületében, a Kőbányai út 30. szám alatti, egykori járműjavító ingatlanán valósul meg. A beruházásról bővebben itt olvashat.

Az új műhelyház és próbacentrum megvalósításával párhuzamosan felújítják majd az Andrássy úti Operaházat is (ez a munka nem volt része a most lezárult közbeszerzésnek). A munkák finanszírozására összesen korábban már közel 40 milliárd forint költségvetési támogatásról döntött a kormány.

A nyitóképen az Eiffel-csarnok felújított épületeinek látványterve, forrás: Közti Zrt., Youtube