A csoportszintű bérmegállapodás szerint három év alatt átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbéremelést kapnak a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói.

Emellett pedig már a januári bérekben érvényesül a bérfejlesztés első eleme, amely a bruttó 600 ezer forintos alapbérig átlagosan 17 százalékos, legalább havi 70 ezer forintos emelést jelent – írja közleményében a Volánbusz.

Így a bruttó 600 ezer forint feletti alapbérrel rendelkező munkavállalók egységesen bruttó 102 ezer forintos bérfejlesztést kapnak, amely összeg a munkaidő arányában változik azoknál, akiket részmunkaidőben alkalmaznak.

Az autóbusz-vezetők esetében ez csak az idei évben 20 százalék feletti béremelést jelent, ami pótlékokkal együtt havonta akár több mint bruttó 140 ezer forintos keresetnövekedést is jelenthet – írják.

Jogi garanciát kaptak a munkavállalók arra is, hogy a következő két évben az infláció felett fog növekedni a bérük. A Volánbusz kihangsúlyozza, hogy a megállapodással nagyrészt a sztrájkolók követelései is teljesültek.

A bérmegállapodást a reggeli órákban a 9 érintett szakszervezetből 8 írta alá. A SZAKSZ vasárnap és hétfőn még sztrájkolt, mostanra azonban ők is beadták a derekukat.

Itt a megállapodás: emelkednek a bérek, a többiek ultimátumot kaptak

17 százalékkal, de legalább 70 ezer forinttal keresnek többet a vasutasok januártól visszamenőleg. A buszvezetőknek szerda éjfélig adtak határidőt.