A megállapodás tényét elsőként a Vasutasok Szakszervezete közölte, miután kedd délelőtt aláírták a bérmegállapodást.

A körülményekhez képest a lehető legjobb bérmegállapodás született 2024 -2026-ra a MÁV-Volán-csoportnál

– közölte Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke. Az egyezség alapján idén januártól 600 ezer forintos alapbér határig 17 százalékkal - de legalább 70 ezer forinttal – , 600 ezer forintos alapbér felett egységesen 102 ezer forinttal kapnak többet a vasutasok. 2025-ben legalább 6,7, míg 2026-ban legalább 4,7 százalékkal nőnek az alapbérek. A megállapodásba foglalt 2025-ös és 2026-os béremelési mértéket a jelenleg ismert előrejelzések alapozzák meg - mondta a szakszervezeti elnök.

Meleg János emellett kiemelkedően jó és egyedülálló eredménynek tartja azt a kitételt, miszerint

amennyiben 2025-ben és 2026-ban az infláció az előrejelzettnél mégis magasabb lesz, akkor az adott év végén a munkáltató köteles a különbözetnek megfelelő alanyi jogú béremelést végrehajtani az egész évre.

A megállapodás értelmében a munkavállalók továbbra is hozzájutnak a tavaszi alanyi jogú SZÉP-kártya kerethez és az év végi lojalitási összeghez.  Ezek mellett változatlanul jár mindenkinek az önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjtámogatás, valamint a szolgálati idő elismeréseként számolt kifizetés – magyarázta.

A munkáltató vállalta, hogy a MÁV-VOLÁN-csoport most kezdődő átszervezése folyamatában, 2026. december 31-ig a vállalatcsoport cégeinek kollektív szerződéseit nem mondja fel.

Közben a MÁV-VOLÁN-csoport is kiadott egy kommunikét, amely arra helyezte a hangsúlyt, hogy három év alatt összességében átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbér-emelést garantál az érintett munkavállalóknak. Kitérnek viszont arra, hogy mivel a vállalatcsoport két reprezentatív szakszervezete, a KKSZ és a SzAKSz nem fogadta el a munkáltatói ajánlatot, így

a volánbuszos munkavállalók csak abban az esetben kaphatnak 2024. január 1-jétől béremelést, ha az érdekképviseletek január 31-ig aláírják a megállapodást.

 

Figyelmeztetnek: amennyiben a megállapodás januárban nem jön létre, akkor egy, vagy akár több hónapnyi bérnövekménytől is elesehetnek az érintett munkatársak, annak ellenére, hogy a Volánbusz-munkavállalóknak különösen kedvező az új munkáltatói ajánlat, hiszen

a tegnap és tegnapelőtt sztrájkoló autóbuszsofőrök esetében például már idén 20 szézalékot meghaladó mértékű alapbéremelést biztosítana.

Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója kiemelte: „Ez a megállapodás bátran nevezhető történelminek, hiszen jelentős változások kezdetét jelöli.

A hároméves megállapodás évekre előre biztosít valódi bérnövekedést a munkatársainknak, miközben megteremti azt a kiszámíthatóságot, amely a vállalatcsoport átalakításához és modernizációjához szükséges.

– tette hozzá.

Úgy folytatta, reméli, hogy az aláírásból egyelőre kimaradó szakszervezetek is mihamarabb csatlakoznak a megállapodáshoz, hogy „a volánbuszos munkatársainknak se kelljen lemondaniuk egyetlen hónapnyi pluszpénzről sem, hiszen a munkájukkal ők is rászolgáltak a bérfejlesztésre.”

Már nem titkolja a kormány: nagy veszélyben vannak a magyar munkavállalók

Olyan drámai a helyzet, hogy már a kormányzatnak is lépnie kellett: a magyar munkavállalók egyetlen reménye a Munkavédelem Nemzeti Politikája (MNP) maradt. >>>