Már a jövő héten is lehet arra számítani, hogy a benzin és a gázolaj ára a háborús helyzethez korrigál – jelezte a Pénzcentrumnak Pletser Tamás, az Erste olaj-és gázipari szakértője, aki szerint nem érdemes arra számítani, hogy akár már rövid távon így marad a benzin és a gázolaj ára.

A holtankoljak.hu, szerint a benzin és a gázolaj esetében is bruttó 20 forinttal csökken a beszerzési ár, vagyis a 95-ös benzin 610, a gázolaj pedig 660 forintba kerül literenként mától. Az árcsökkenés így illeszkedik abba a trendbe, ami az elmúlt hetekben jellemezte a benzin és a gázolaj árát.

Pletser úgy fogalmazott, nem csak a dollár árfolyama, hanem más piaci folyamatok is biztosították azt, hogy szerdától ekkora olcsósodás legyen itthon is.

Egyrészt most túlkínálat van az olajból, annak ellenére is, hogy megállapodtak a kitermelés csökkentéséről, másrészt pedig az ősz mindig egy kicsit gyengébb ebből a szempontból. Ez a helyzet viszont megijesztette a spekulánsokat, akik inkább bezárták a pozíciókat a nagyobb bukás elkerülése érdekében. Az is igaz, hogy a szombaton kitört háború viszont hipergyorsan vissza fogja húzni az árfolyamot: már a jövő héten számítanunk kell arra, hogy visszarendeződik.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerinte a kitermelés után most jutott el oda a benzin árváltozása, hogy a hazai vásárlók is megérezzék a csökkenést, ám beleélnünk nem szabad magunkat.

Ez egy közepesen hosszú folyamat, mire a kitermeléstől a feldolgozáson át az eladásig, a benzinkutakon vásárlókig eljut a kőolaj a finomítókon át. Az izraeli helyzet miatt már most felszökött a Brent-olaj hordónkénti ára, vagyis a megszokott sebesség mellett már a jövő héten ismét visszamegy az olaj ára, és ez már azonnal érezhető is lesz a kutakon

 

Mennyire térnek vissza a magyarok az autózáshoz, ha meglátják, hogy ismét jelentősen csökken az üzemanyag ára?

A Pulzus Kutató Totalcarnak készített felméréséből kiderült, hogy a hatósági benzinár megszűnése óta az autóval közlekedők csaknem ötöde kiszállt járművéből, csak azért, mert hónapok óta szignifikánsan drágul a benzin és a gázolaj.

A felmérésből az is kiderült, hogy sokan nem tehetik meg, hogy ne használjanak autót. Az üzemanyag-drágulás különböző mértékben érinti az autót vagy más járművet használókat. A vállalatok egy részénél nem opció, a termékeket ki kell szállítani, legyen szó például az élelmiszerekről. A magasabb költség pedig megjelenhet például a bolti árakban. Az autóval rendelkező lakosok egy része azonban válaszolhat azzal, hogy más közlekedési alternatívát keres, ha van erre lehetősége.

A megkérdezettek:

  • 12 százaléka 800 és 900 forintos árnál mindenképp abbahagyná az autózást,
  • újabb 15 százalék pedig a 900 forint feletti árat tartaná annyira vállalhatatlannak, hogy inkább lerakná az autóját,
  • 27 százalék azonban azt közölte, hogy semmiképpen nem tenné le a kocsit, bármennyibe is kerüljön bele az üzemanyag.

Benzin helyett vízzel tankolták az autókat egy román városban

A töltőállomás tartályainak karbantartása során kerülhetett véletlenül víz a tárolókba. A MOL szerint elszigetelt esetről van szó. Bővebben >>>