Több mint 120 ezer Teslát hívnak vissza az Egyesült Államokban biztonsági aggályok miatt - írja a Reuters.

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) pénteken közölte, hogy az intézkedés a 2001-2023 Model S és Model X járműveket érinti.

A szervezet nyilatkozata szerint fennáll annak a veszélye, hogy az érintett autók nem felelnek meg bizonyos szövetségi biztonsági előírásoknak, pontosabban, hogy oldalütközés esetében az utastér ajtajai nem záródnak automatikusan.

Az Elon Musk vezette autógyártó online elérhető szoftverfrissítést adott ki a probléma orvoslására.

A Tesla múlt héten már visszahívott több mint 2 millió autót az Egyesült Államokban. Ez volt a vállalat történetének legnagyobb visszahívása, amelynek célja a Tesla Autopilot vezetéstámogató rendszerének javítása volt. A szövetségi hatóság közlekedésbiztonsági aggályokkal indokolta a döntést, amelybe a Tesla csak vonakodva egyezett bele.

A hatóság 2021-ben kezdte meg a vizsgálatot az Autopilot ügyében, miután több bejelentést kaptak olyan halálos áldozatokat is követelő esetekről, amikor a rendszert használó autók parkoló mentőautóknak, motoroknak vagy útvonalukat keresztező járműveknek ütköztek.

A Tesla által benyújtott dokumentumok szerint az újonnan eszközölt szoftvermódosítás növeli az Autopilot rendszer által küldött figyelmeztetések számát, amelyek akkor aktiválódnak, ha a sofőr nem tartja a kezét a kormányon.

(Gyurka Eszter)