Több mint kétmillió autót hív vissza a Tesla az Egyesült Államokban, miután a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) vizsgálata kiderítette, hogy az Autopilot vezetéstámogató rendszer nem avatkozik be minden alkalommal az olyan helyzetekben, amikor figyelmeztetéseket küld a sofőr felé – írja a Reuters.

A hivatal vizsgálata még 2021 nyarán indult, miután több olyan baleset is történt, amelyekben Teslák álló járműveknek ütköztek. 2022 júniusában pedig megállapították, hogy az Autopilot rendszer egyedi kialakítása visszaélésszerű használathoz vezethet, ezért kiterjesztették a vizsgálatot.

A vállalat a visszahívási kérelmében elismerte, hogy az Autopilot nem biztos, hogy alkalmas a sofőrök visszaélésének a megakadályozására, ez pedig növelheti a balesetek kockázatát.

A Tesla ígéretet tett arra, hogy egy olyan szoftverfrissítést fognak telepíteni a problémás autóikban, amely további figyelmeztetéseket fog tartalmazni, ezzel növelve a sofőrök felelősségvállalását a balesetveszélyes helyzetekben.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Egyesült Államokon kívül is visszahívnak-e autókat, így azt sem lehet tudni még, hogy Kína követelni fogja-e a visszahívást ugyanezen okok miatt.