Angliában mindössze két szárazföldi szélturbinát telepítettek, amióta Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát, és 1 megawatt (MW) villamos energiát termeltek a Staffordshire-i Keele faluban – írja a The Guardian. Eközben az ukrán Tyligulska szélerőmű, amely elsőként épült egy konfliktusövezetben, elkezdett elegendő tiszta áramot termelni körülbelül 200 000 otthon áramellátásához.

Ed Miliband, a klímaváltozás árnyékminisztere szerint ez megdöbbentő kudarc.

Még a túlélésükért küzdő kormányok is hamarabb fel tudják építeni az energiabiztonsági válság és az éghajlati válság kezeléséhez szükséges tiszta energia-infrastruktúrát mint a torryk.

A legolcsóbb villamosenergia-forrásnak számító szárazföldi szélenergia betiltása a becslések szerint 800 millió fontba került a brit számlafizetőknek az elmúlt tél során. A brit háztartások akkora energiaszámlákat fizetnek, amelyek várhatóan a világjárvány előtti szint felett maradnak az évtized végéig.

Miliband szerint a konzervatívok „szárazföldi szélenergia abszurd tilalma” minden családnak 180 fontjába került Nagy-Britanniában.

Sam Richards, a zöld gazdasági növekedésért kampányoló Britain Remade alapítója és kampányigazgatója szerint,

elgondolkodtató, hogy Ukrajna, miközben a túléléséért küzd, több szárazföldi szélerőmű-kapacitást épített ki, mint Anglia.

kormánynak azonnal fel kell oldani az új, szárazföldi szélerőművekre vonatkozó tilalmat Angliában, amely a rendelkezésre álló legolcsóbb energiaforrást nyitja meg – tette hozzá. Május közepén még arról írt a CNBC, hogy remekül működnek a szélerőművek, különösen, ahol kiterjedt sekély tenger található állandó széllel.

Az ország az első negyedévben teljes elektromos áramfogyasztásának 32,4 százalékát állította elő szélturbinákkal. Ezzel a szélenergia megelőzte a gáz részarányát, amely 31,7 százalék volt ugyanebben az időszakban.

A szélenergia ugyanis mindenütt alkalmas az áramtermelésre, ahol egy adott szintet elér hosszabb idő átlagában a szélerő, ez azonban rendkívül eltérő lehet még kisebb területen belül is.

Egy európai országban már több energiát ad a szél, mint a gáz

Remekül működnek a szélerőművek, különösen, ahol kiterjedt sekély tenger található állandó széllel. Ilyenek Nagy-Britannia partjai, és a szigetország él is a lehetőséggel. Bővebben >>>

Az európai országok sorra veszik fontolóra szélerőmű kapacitásuk növelését

Ennek oka a költséghatékony létesítés mellett a naperőművek ciklikusságának kiegyensúlyozása. A szélturbina technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egyre hatékonyabb a szélerőművek tiszta energia termelése, és így egyre nagyobb a várható megtérülés is.

A szomszédos országok közül Ausztria – domborzati viszonyainak is köszönhetően – aktívan támogatja a szélerőművek telepítését, és az utóbbi időben több szélturbina létesítést könnyítő jogszabályt fogadtak el.

Magyarországon ehhez azonban a jogi szabályozás koncepcionális átalakítására lenne szükség.

A korlátozás kimondott indoka a szélerőművek tájképre, zajszennyezésre, valamint környezetvédelemre (madárvédelemre) gyakorolt hatása.

A fejlesztések szempontjából azonban reményre adhat okot Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének C6.R2. számmal jelölt szárazföldi szélenergiát célzó befektetések megkönnyítése című tervhez fűzött indokolása, amely kimondja, hogy a reform célja a szélenergia-termelési kapacitás kialakítása Magyarországon a jelenlegi általános korlátozások megszüntetésével és olyan kijelölt célterületek létrehozásával, ahol ösztönzöttek a szélenergiára irányuló beruházások.

Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi szabályozás mögötti indokok területi jelleggel kerülnének vizsgálatra és olyan úgynevezett „to go” zónák kialakítására lenne lehetőség, ahol a helyi szélviszonyok kedvezőek, a környezet-, és tájképvédelmi szempontok nem sérülnének, így a szélerőművek hozzájárulhatnának a villamosenergia-termeléshez, úgyhogy akár a naperőművek termelésének rendszeregyensúlybeli kilengéseit kompenzálják.

Modernizációra szorul az egész hazai hálózat

Mindemellett Magyarország energiastratégiájával összhangban, a tervezett nap- és szél energia-kapacitás hálózatra kapcsolása mind az átviteli, mind az elosztóhálózatok jelentős fejlesztését, korszerűsítését igényli országszerte.

Robbanás előtt a magyarországi szélerőmű piac

Az európai országok sorra veszik fontolóra szélerőmű kapacitásuk növelését. Ennek oka a költséghatékony létesítés mellett a naperőművek ciklikusságának kiegyensúlyozása. Magyarországon ehhez azonban a jogi szabályozás koncepcionális átalakítására lenne szükség, amire hamarosan sor kerülhet. Bővebben >>>