Legújabb intézkedésként egy kelet-kínai megye 1000 jüan (közel 50 ezer forint) jutalmat kínál a házasulandó pároknak, ha a menyasszony 25 éves vagy annál fiatalabb, hogy ezzel is ösztönözzék a gyermekvállalást.

A Csangshan megye hivatalos Wechat-fiókján múlt héten közzétett közlemény szerint a jutalom célja az „életkornak megfelelő házasságkötés és gyermekvállalás” elősegítése.

Kínában hatalmas az aggodalom a népesség gyors elöregedése miatt, ezért a hatóságok sürgősen próbálkoznak egy sor intézkedéssel a születési ráta növelésére, beleértve a pénzügyi ösztönzőket és a gyermekgondozási lehetőségek javítását.

Kínában a házasságkötés törvényes korhatára 22 év a férfiak és 20 év a nők esetében, de a házasságot kötő párok száma csökken. A júniusban közzétett kormányzati adatok szerint a házasságkötések száma 2022-ben rekordalacsonyra, 6,8 millióra esett vissza, ami 1986 óta a legalacsonyabb érték. Tavaly 800 ezerrel kevesebb házasságkötés volt, mint 2021-ben.

Kína termékenységi rátája, amely már így is a világ egyik legalacsonyabbja, a becslések szerint 2022-ben rekordalacsonyra, 1,09-re csökken – jelentette az állami média.

A Reuters beszámolója szerint magas gyermekgondozási költségek és az, hogy fel kell hagyniuk a karrierjükkel, sok nőt visszatartott attól, hogy több gyermeket vállaljon, vagy egyáltalán gyermeket vállaljon.

A nemek közötti megkülönböztetés és a hagyományos sztereotípiák a gyermekeikről gondoskodó nőkkel kapcsolatban, még mindig széles körben elterjedtek az egész országban.

Az alacsony fogyasztói bizalom és a kínai gazdaság egészségével kapcsolatos növekvő aggodalmak szintén kulcsfontosságú tényezők, amelyekre a fiatal kínaiak hivatkoznak, hogy miért nem akarnak megházasodni és gyermeket vállalni.

Rosszabb állapotban a kínai gazdaság, mint a 70-es évek óta bármikor

Egy több mint 40 évig tartó páratlan gazdasági fellendülésnek árnyoldalai is lehetnek, ha közben szabályozási hiányosságok, illetve egyes szektorok túlhevülése, is bekövetkezik. A Fitch Ratings korábbi elemzőjével készült interjú megpróbálja feltárni a jelenlegi kínai problémák hátterét. Bővebben --->