A 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll.

  • Kiterjesztik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit,
  • csökkentik az adminisztrációt,
  • és egyszerűsítik a gépjárműadó szabályait.
  • jövedéki adó szintjét jövőre az uniós minimumszinthez igazítják.

A minisztériumi közleményben az áll, hogy Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét.

Brüsszel döntésére hivatkozva a kormány megemeli a benzin és a gázolaj jövedéki adóját.

Tállai András Brüsszelre mutogat a benzin jövedéki adója miatt, a forint gyengülését meg sem említi

Hiába próbálja a kormány Brüsszelre fogni a jelentős üzemanyagár-emelést, amelyet a jövedéki adó növelése miatt kell végrehajtani, aki figyelemmel kíséri az eseményeket, az tudja, hogy Magyarországon a jövedéki adó mértékét 2016. szeptember 1-jén kettéválasztották, és különvették az adó mértékét attól függően, hogy az olaj világpiaci ára hordónként meghaladja-e az 50 dollárt. Bővebben >>>

Kivételezettek is vannak az üzemanyagsarc alól

légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedéki adókötelezettség alá, így a légiközlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony.

Ezért – hasonlóan a többi uniós országhoz – a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva ugyanakkor a kevésbé szennyező repülőgépeknek.

Indul a tisztogatás

A kormány jövőre is folytatja a gazdaság fehérítését: míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfacsalás mértéke, mára ez 5,1 százalékra csökkent, ezzel Magyarország érte el az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt az áfacsalás elleni küzdelemben. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is.

A most elfogadott adótörvények a PM szerint megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel a kormány jövőre is biztosítja:

  • a családbarát adórendszert,
  • a szerinte alacsony személyi jövedelemadót,
  • a családi adókedvezményt,
  • a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét,
  • emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát.

A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege így jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot.

A jövő évi adótörvényeket az országgyűlés 136 igen és 49 nem szavazattal elfogadta.

Törvényben tiltják a földadó kivetését

Sikeres volt az agrárpetíció, az Országgyűlés törvényben tiltotta meg a földadó kivetését – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosítása szeptember 1-től lép hatályba, amelynek értelmében

a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra.

A módosító javaslatot május 19-én Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, valamint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közösen nyújtották be a Magyar Országgyűlés számára.