A Kreml értelmezése szerint a „barátságtalan országok” közé azok tartoznak, akik szankciókat vetettek be Oroszországgal szemben. Az MTI azt írja, az elnök arra utasította az orosz kormányt, hogy a vonatkozó törvényeket dolgozza ki és terjessze a törvényhozás elé.

A dokumentum értelmében az adóegyezményt addig függesztik fel a külföldi államokkal szemben amíg azok ,,nem szüntetik meg az Oroszországi Föderáció jogos gazdasági és egyéb érdekeinek, állampolgárai és jogi személyei jogainak megsértését".

Putyin arra utasította továbbá a kabinetet, hogy minimalizálja az adóegyezmény felfüggesztésének gazdaságra gyakorolt hatását.

Az Mfor azt írja, hogy az adóegyezmény felfüggesztése már márciusban felmerült, miután az Egyesült Államok megtette azt a magyarokkal. Az egyezményt a két ország 1979-ben kötötte meg.

Amennyiben az orosz pénzügy- és külügyminisztérium javaslatát támogatják, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény hatálya alá tartozó jövedelmeknél felfüggesztik a kedvezményes forrásadókulcsokat.

Magyarországnak jelenleg 80 országgal van érvényben kettős adóztatást elkerülő egyezménye.

 

Amerika szakít Magyarországgal - kemény lesz, de így túlélheti!

A Napi.hu által megkeresett adójogi szakértők szerint az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között fennálló kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény felmondása alapvetően a magyar befektetőknek és az Amerikai Egyesült Államokkal üzleti kapcsolatban lévő vállalkozásoknak jelent majd terhet, ugyanakkor számos lehetőség mutatkozik a probléma megoldására.