feldolgozóipari vállalatok exportvárakozásairól a felmérés mutatószáma novemberben mínusz 3,8 pontra emelkedett az októberi mínusz 6,3 pontról. „Az exportágazat azonban továbbra sem képes növekedési lendületet venni" – kommentálta a felmérés eredményét Klaus Wohlrabe, az ifo felmérések vezetője, megjegyezve, hogy „a német vállalatok még nem igazán profitáltak a számos országban megindult gazdasági fellendülésből".

Az export várhatóan továbbra is csak néhány ágazatban fog növekedni.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) havi rendszerességgel végzett felmérésének novemberi számában megjelentek szerint:

  • az élelmiszeripari vállalatok mindenképpen bizakodva tekintenek az elkövetkező hónapokra,
  • a ruhaipari ágazat is az export növekedésére számít,
  • az autóipari cégek körében viszont a felmérés nagyjából kiegyenlített arányban hozott ki pozitív és negatív várakozásokat, az ágazat stabil exportvolumenre számít,
  • a gépgyártó és az elektrotechnikai cégek kevésbé bizakodók a külföldi kereslet alakulását illetően és megrendeléseik csökkenésére számítanak.

A számok nem hazudnak: gyengélkedik a német gazdaság

Csökkent a német gazdaság bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben mind negyedéves, mind éves bázison – tette közzé a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. Bővebben >>>