A német GDP a harmadik negyedévben ár-, szezonális és naptári kiigazítással az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal csökkent, az október végén kiadott előzetes adattal megegyező mértékben. A második negyedévben 0,1 százalékkal nőtt a GDP negyedéves bázison, az első negyedévben pedig stagnált.

Ár- és naptári kiigazítással Németországban 0,4 százalékkal csökkent a GDP 2022 harmadik negyedévéhez képest, nagyobb mértékben az előzetes adatok alapján kimutatott 0,3 százalékos csökkenésnél.

Árkiigazítással 0,8 százalékos volt a negyedévi éves visszaesés, a második negyedévi 0,4 százalékos csökkenés és az első negyedévi 0,2 százalékos bővülés után.

Az ár-, szezonális és naptári hatásokkal kiigazítva a fogyasztás az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal csökkent. Míg a lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, addig a kormányzati fogyasztások több mint egy év óta először emelkedtek kissé, 0,2 százalékkal.

Kevesebbet exportált Németország

A harmadik negyedévben csökkent a külkereskedelmi forgalom: a tisztított adatok szerint összességében 0,8 százalékkal kevesebb árut és szolgáltatást exportált Németország, mint a második negyedévben. Az import még ennél is nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal csökkent.

A harmadik negyedévben a lakossági fogyasztási kiadások 2,0 százalékkal csökkentek az előző évihez képest. Az árak emelkedésének hatására csökkent a fogyasztás az élelmiszereknél és italoknál, a szálláshely- és vendéglátó-ipari szolgáltatásoknál, valamint a rövid élettartamú használati cikkeknél, például a ruházati termékeknél, amelyekre árkiigazítva lényegesen kevesebbet költött a lakosság, mint egy évvel korábban.

A tartós fogyasztási cikkek vásárlásában viszont pozitív jelek voltak észlelhetők, ami részben a gépkocsivásárlások megugrásának köszönhető.

Szorosabbra húzta a nadrágszíjat a német kormány

A kormányzati kiadások is csökkentek a harmadik negyedévben éves bázison, de a lakosságinál kisebb, 1,6 százalékos mértékben. Különösen a szövetségi kormányzat költött kevesebbet fogyasztásra, mint egy évvel korábban, ami elsősorban a Covid-19 oltóanyagokra fordított összegek csökkenésére vezethető vissza.

A külfölddel folytatott kereskedelem jelentősen csökkent az előző évhez képest: 2023 harmadik negyedévében árkiigazítással 3,8 százalékkal kevesebb árut és szolgáltatást exportált Németország, mint az előző év azonos negyedévében.

Az import pedig még nagyobb mértékben, 5,7 százalékkal csökkent, ami elsősorban az árubehozatal 8,2 százalékos csökkenésére vezethető vissza. Az árucikkek importján belül különösen az ásványi tüzelőanyagok behozatala esett vissza erőteljes mértékben.

Németország uniós összehasonlításban gyengén szerepelt a harmadik negyedévben

A GDP 0,1 százalékos csökkenése negyedéves bázison alatta marad a négy legnagyobb tagállam közül a másik három teljesítményének: a franciaországi 0,1 százalékkal nőtt, az olasz stagnált, a spanyol 0,3 százalékkal nőtt. Az euróövezeti 0,1 százalékkal csökkent, az EU 27 tagállama pedig stagnált.

(via MTI)