Egyre nagyobb mennyiségben és a következő hetekben már folyamatosan csökkenő áron kapható a dinnye a hazai standokon, az útmenti árusoknál és az üzletekben. A hazai dinnyetermesztők az elmúlt években újjáélesztették az ágazatot, így

a termésből az igények kielégítése mellett bőven jut exportra is, ismét egyre nagyobb a kereslet külföldön is a magyar sárga- és görögdinnye iránt.

A magyar termesztők bizakodók, jó szezont várnak. A hazai dinnye újjászületik, az ágazat pedig gyors jelentős átalakuláson ment keresztül, miközben az új fajtáknak és a modern technológiának köszönhetően akár szeptember végéig is kapható a hazai görögdinnye.

Újjászületett a magyar dinnye

Az elmúlt években válságba került a nagymúltú hazai dinnyetermesztés, mivel az exportkereslet folyamatosan csökkent, ráadásul a termelőknek egyre kevésbé volt jövedelmező a tevékenység.

Az ország dinnyetermő területe jelentősen csökkent az elmúlt években, ám idén bekövetkezett a kedvező fordulat: a tavalyi 2600 hektárról idén ismét nőtt, 2900 hektárra. A termelők jelentősen modernizálták a termesztést:

  • egyre elterjedtebb a fóliás technológia,
  • és a hazai görögdinnye kínálatát már modern, hibrid fajták adják 

– tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A gyors változásokat a piac is meghálálta, mivel az export ismét fellendült: óriási a kereslet a magyar dinnye iránt Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

Gyümölcsínség elé nézünk: kivéve egyet, az is inkább zöldség

Tavaly csupán mintegy 2800-3000 hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők. A termelési, szállítási és munkaerőköltségek megugrása miatt a nyári főszezonban 170-180 forintot kellett kilónként fizetni a lédús gyümölcsért, míg 2021-ben 130 forint volt csupán az ára. Idén 400 forint alatt akkor találunk dinnyét, ha valamelyik boltlánc akciózza. Bővebben >>>

A hazai dinnyeszezon július elején indul az ország déli részén, majd jóval később, augusztusban érik a termés Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye termőterületein. Ennek köszönhetően ha jó az idő, akár szeptember végéig is kitarthat a szezon.

Korábban augusztus legvégén, szeptember elején már csak elvétve lehetett jó minőségű hazai dinnyét találni.

Már nem a 15 kilós dinnyét kocogtatják a fogyasztók

A fajtaváltás azért is fontos, mert az elmúlt években átalakult a kereslet:

míg évtizedeken keresztül a nagy méretű, 10-15 kilogrammos dinnyéket keresték a legtöbben, addig ma már az 5-6 kilogrammos, mag nélküli görögdinnye a kelendő.

A magyarok évente fejenként átlagosan 10 kilogramm görögdinnyét és 1,5-2 kilogramm sárgadinnyét fogyasztanak, szinte kizárólag a nyári hónapok alatt. Mindkét fajta iránt nő a kereslet, amit nagyban befolyásol az időjárás is: hűvösebb időben alig fogy a dinnye, hőségben pedig roham indul a szezonális hűsítőért.

Magyarországon az éghajlati feltételek kedveznek a dinnyetermesztésnek, a termőkörzet északi határán fekszik hazánk. Az egyedülálló körülményeknek köszönhetően a hazai termés sokkal ízletesebb, mint a dél-európai.

Idén 140-160 ezer tonna görögdinnye és 15 ezer tonna sárgadinnye teremhet idehaza, ha a szezon további részében is a gazdáknak kedvez az időjárás. A jó minőségű magyar görögdinnye bőven fedezi a hazai igényeket, nagyjából a termés egyharmadát exportáljuk. A külföldi kereslet ismét nő, miközben a hazai áruházláncok évek óta a magyar termelőket részesítik előnyben, vagyis a következő hetekben várhatóan bőséges készletek mellett is kiszorulna a külföldi dinnye a kínálatból.

A klímaváltozás félbeszakítja a főszezont

A kedvező hazai kilátásokkal szemben Európa nagy dinnyetermesztő országaiban meglehetősen szélsőséges az idei szezon.

Komoly gondot okoz, hogy július első felében gyakorlatilag eltűnik a piacról a spanyol dinnye, de az olasz termés is kevés, miközben a többi termőkörzetben még egyik fajta sem érik jelentős mennyiségben.

Spanyolországban és Olaszországban – az Észak-Európa ellátása szempontjából legfontosabb országokban – óriási károkat okozott a dinnyeföldeken a májusban és júniusban jellemző viharos időjárás.

rossz idő éppen akkor köszöntött be, amikor a kiültetés időszaka volt, majd később újra lecsaptak a zivatarok, jelentős pusztítást okozva a termésben.

A jégeső és a sok csapadék miatt az érett dinnye szedése lehetetlenné vált, a pusztítás óriási
A jégeső és a sok csapadék miatt az érett dinnye szedése lehetetlenné vált, az időjárás okozta pusztítás óriási

Az ültetvényeket a jégesők tizedelték meg, a sok csapadék miatt pedig elszaporodtak a kórokozók és a különböző növényt károsító gombafélék.

A dél-európai országokban a terméskiesés olyan jelentős, hogy átmenetileg, várhatóan július első két hetében komoly dinnyehiány jellemzi majd Európát.

Spanyolországban a Fresh Plaza körképe szerint leghamarabb július végén, augusztus legelején szedhetnek ismét nagyobb mennyiséget a termelők a görögdinnyéből, addig az exportpiacokra sem érkezik elegendő áru.

Amíg volt dinnye, a kutyának sem kellett

Már júniusban is a szokásosnál kevesebb dinnye jelent meg a kínálatban, ám Európa legtöbb országában zömében hűvös és csapadékos volt az időjárás.

A dinnyefélék fogyasztása szélsőséges, mivel ha hűvös és csapadékos az időjárás, akkor alig fogy. Az igazi nyári időben ugyanakkor hirtelen ugrik meg a dinnye iránti kereslet.

Az előző hónapban az alacsony kínálat mellett a kereslet sem volt jelentős, ám ez júliustól megváltozott. A készlethiány miatt az egekbe emelkedtek az árak, a kiesés pedig Észak-Afrikából – Marokkóból és Tunéziából – sem pótolható a termés silány minősége miatt. Ezekből az országokból évtizedek óta jelentős mennyiségű sárga- és görögdinnye érkezik Hollandiába, Belgiumba, Németországba és az Egyesült Királyságba.

Nem marad egész nyáron dinnye nélkül Európa

A kereslet tehát pont akkor ugrott meg, amikor a kínálat a mélybe zuhant. Olaszország termelői szerencsésebbek, mint a spanyolok, a szélsőséges időjárás így átrajzolta a dinnyekereskedelmet is.

Hollandiába, az Egyesült Királyságba és Németországban korábban alig érkezett a spanyol és az észak-afrikai termés mellett olasz vagy görög áru, most viszont csak ezek kaphatók az érintett országokban.

A dinnye ára rekord magas Európa nagy részén, ugyanakkor a következő hetekben már normalizálódik a piac.

Július közepén az olaszországi kertészetekből ismét nagy mennyiségben érkezik a dinnye a külföldi országokba, miközben a görög és a francia termés is egyre inkább megjelenik a kínálatban. Augusztus első hetére ismét lesz elegendő spanyol dinnye is.

A magyarországi kivitel szempontjából az augusztus második fele és a szeptember eleje a legfontosabb, mivel a nyár végén a déli országokban már véget ér a dinnyeszezon, ám ezeken a területeken több héttel hamarabb, június elejétől már kapható a szabadföldön termesztett dinnye.

Magyarországon nem várható, hogy érzékelhető hatása lesz a dél-európai terméskiesésnek. 

Brazília is belép az EU piacára

Fontos változás, hogy az idei évben már Brazília is szállít görögdinnyét Európába. A világ egyik legnagyobb dinnyetermesztő országa némileg orvosolhatja a készlethiányt, ugyanakkor a helyi termelők inkább komoly veszélyként tekintenek a Dél-Amerika és az Európai Unió kereskedelmi megállapodásainak köszönhetően megnyíló behozatalra.

Az Európai Unió-Mercosur megállapodás idén célegyenesbe érhet

Az Atlanti-óceán mindkét oldalán a legtöbb vezető nyájasan nyilatkozik az egykor vitatott kereskedelmi megállapodásról. A csillagok lassan együttállnak ahhoz, hogy az Európai Unió végre aláírja kereskedelmi megállapodását a latin-amerikai Mercosur-országokkal. Az Európai Unió a Mercosur második legnagyobb áruforgalmi partnere Kína után. Bővebben >>>

klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás egyre erőteljesebben érezteti hatását Európában, kiemelten a déli országokban jelent komoly veszélyt a zöldség- és gyümölcstermésre.

A tudósok régóta arra figyelmeztetnek, egyre gyakrabban fordulhat elő a kontinensen átmeneti, vagy tartós hiány a szezonális friss élelmiszerekből és fontos élelmiszer-alapanyagokból.

A megoldást az ellenállóbb növényfajták elterjedése, vagyis a modern vetőmagok és az új géntechnológiák jelenthetik.